„Bezvizni režim“ jedne informacije

Putovanje sa vizama ili bez viza za građane Kosova od naredne godine? Bilo je ovonedeljno ključno pitanje za javnost i medije, koje je izazvalo konfuziju, čitav niz reakcija, a na kraju i pojašnjenja.

Da li smo izgubljeni u prevodu, ili je zlonamerno pogrešno protumačena izjava francuskog predsednik Emanuela Makrona, ili je ipak možda u pitanju loše sročena poruka? Odgovor ne može nužno da se precizira, ali je informacija o navodnom ukidanju viza za Kosovo još jedan u nizu primera kojom brzinom se šire informacije medijskim putem i kakva šteta može da bude nanesena posebno kada je u pitanju javnost.

Posle ovonedeljne konferencije za medije albanskog premijera Edija Rame i francuskog predsednika u Tirani, prvi naslovi bili su krajnje zastrašujući bar kada su u pitanju vize i građani na Kosovu.

„Makron: Francuska će suspendovati uvođenje bezviznog režima ako Priština ne ispuni svoje obaveze“; „Francuska će suspendovati ukidanje viza Kosovu ako se ne ispoštuje dogovor s Beogradom“ – glasili su neki od naslova srpskih medija, koje su preneli i lokalni mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu.

Makron je „zapretio Kosovu suspenzijom vizne liberalizacije“, ukoliko vlasti ne ispune svoja obećanja, javio je i AFP, preneo je portal schengenvisainfo.com.

Posle par sati, usledila su reakcije i to sa više strana.

Kosovski zvaničnici i vlasti potvrđivali su da nemaju zvaničnu informaciju o tome da je Francuska i donela odluku o ukidanju bezviznog režima, dok su informaciju o navodnoj suspenziji ovog režima komentarisali i zvaničnici i analitičari. Kosovska predsednica Vjosa Osmani navela je i da su Makronove reči pogrešno prevedene.

Pitanje koje su potom mediji pojašnjavali bilo je – šta je ustvari rekao Makron?

Priština insight je objavila citat francuskog predsednika.

„Kažem vrlo jasno, verovali smo im po pitanju viza, to pitanje je obustavila Francuska jer se tiče date reči, a reč se ne drži. Očekujem da će se obe strane obavezati da će napredovati u narednim nedeljama. To je uslov mira na celom području“ – naveo je.

Priština insight je objavila i Makronov citat iz Le Figaro-a:

„Kažem ovo sa velikom jasnoćom, učinili smo gest poverenja po pitanju viza. Što se Francuske tiče, s obzirom na datu reč, a reč se danas ne drži. Čekam stvarnu posvećenost ove dve vlasti da se krene napred u narednim nedeljama. To je uslov za mir u celom regionu.”

BIRN je zatražio prevod citata francuskog predsednika i od profesor francuskog jezika u srednjoj školi „Ulpijana” u Lipljanu, Arijanita Muratija, koji, prema njegovom prevodu glasi:

„Kažem vrlo jasno, učinili smo gest poverenja po pitanju viza, a obustavlja ga Francuska kao poštovanje date reči, jer se data reč ne poštuje. Dakle, radujem se ponovnom angažovanju ove dve vlasti kako bi krenuli napred u narednim nedeljama, to je jedini uslov za mir u celom regionu“.

Radio Slobodna Evropa je takođe objavila citat u vezi sa vizama:

„Želim vrlo jasno reći jednu stvar. Učinili smo gest poverenja po pitanju viza. Što se tiče Francuske, vize su ukinute, jer poštujemo svoju reč. Danas se reč ne drži. Očekujem stvarnu predanost ove dve vlade (Kosova i Srbije) da krenu napred u nadolazećim sedmicama. To je uslov za mir u celoj regiji“.

Usledio je novi medijski izveštaj koji javnosti takođe nije bio od pomoći, zbog čega je opet moglo da se nasluti da će suspenzije biti: „Kabinet Makrona: O suspenziji liberalizacije viza Kosovu razgovaraće se sa partnerima“.

Ipak, poslednji u nizu naslova bio je ohrabrujući: „Objašnjenje francuske ambasade: Makron nije zatražio uvođenje viza Kosovu“.

„Ambasada Francuske na Kosovu razjasnila je izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona u vezi sa liberalizacijom viza za Kosovo i istakla da francuski predsednik nije zatražio uvođenje viza Kosovu“ – prenela je agencija Beta, dodajući da je francuska ambasada na Kosovu saopštila je da je akcenat Makronove izjave u Tirani više bio na traženju odgovornosti od strane srpskog predsednika Aleksandra Vučića za napad 24. septembra u Banjskoj.

Francuska ambasada navela je da Makron nije pominjao ukidanje viza – javlja Beta.

„Pozvao je na duh odgovornosti srpskog predsednika Vučića, a ista očekivanja imao je i od predsednika i premijera Kosova. Upravo u tom kontekstu, pomenuo je i pitanje vizne liberalizacije, što je bio gest dobre vere, ali koji u ovom periodu nije bio recipročan. Stoga očekuje od kosovskih vlasti, kao i od srpskih vlasti, da poštuju svoju reč i ponovo se obavežu da idu napred u narednim nedeljama“, stoji u odgovoru francuske ambasade medijima, prenosi Beta.

Dodatno pojašnjenje usledilo je od ambasadora Francuske Olivijea Gera koji je, kako preneo RTK2, istakao da je predsednik Makron, na kraju iznošenja zahteva upućenih istovremeno predsedniku Vučiću i kosovskim vlastima, podsetio da je liberalizacija viza, koja je trenutno na snazi u Srbiji i koja će stupiti na snagu na Kosovu 1. januara 2024. godine, gest dobre volje i pozitivan korak.

Međutim, istakao je da ovaj gest nije bio recipročan i da je neophodno da obe strane ponovo uspostave dijalog, prenosi RTK2.

Na kraju, da će bezviznog režima biti od početka naredne godine za grqđane Kosova, potvrdila je i Kancelarija Evropske unije na Kosovu, preneo je Kallxo. 

U nastavku pogledajte i komentar našeg kolege sa N1, Nenada Božovića.

Comments

Pročitaj još