• Početna>
  • Vesti>

Gujon: Istina o stradanju Srba na KiM mora da se probije

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon poručio je danas na konferenciji “Molitva za mir, stabilnost i pravdu” u Vašingtonu da istina o KiM mora da se probije i istakao da je ta istina da danas u pokrajini stradaju deca, nevine žrtve, da se Srbi hapse samo zato što su Srbi i zato što nose majicu sa slikom srpskog manastira. 

Gujon je naglasio da je početkom ove godine, na Badnji dan, na Kosovu ranjen srpski dečak i istakao da ta slika pogađa svakoga, i Francuza, i Amerikanca, i Engleza. 

“A, o tome moramo da govorimo. Moramo da govorimo tu istinu”, poručio je Gujon.

Naglasio je da je konferencija, održana u organizaciji Ambasade Srbije u Vašingrtonu, važna upravo kako bi se široj javnosti predstavilo šta se dešava na KiM.

“Ljudi u dijaspori su naši ambasadori. To znači da narodna diplomatija, koja postoji pored državne, ima izuzetno veliku ulogu. Vi ste ti koji razumete američki mentalitet, na šta reaguju. Zato treba govoriti šta se danas dešava na KiM, ali i o prošlosti. Sve što se dešava danas je posledica prošlosti”, rekao je Gujon.

Podsetio je da su Srbi pet vekova živeli u Otomanskom carstvu i ocenio da su preživljavali zahvaljujući crkvi, osećaju za istoriju koji se prenosi iz generacije u generaciju.

“Zato danas imamo još Srbe na KiM, zato nisu nestali i nisu asimilovani”, rekao je Gujon.

Comments

Pročitaj još