• Početna>
  • Vesti>

Vučić nakon susreta sa petorkom: Teški razgovori, pred nama važni sastanci u Briselu

Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon susreta sa velikom petorkom, da je sastanak bio težak, kao i da očekuje da će narednih dana imati važne susrete u Briselu. Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije prethodno su posetili Prištinu. Lajčak je u Prištini rekao da ima plan za nastavak dijaloga, dodajući da ne može da otkriva detalje.

Lajčak: Obe strane moraju da rade na deeskalaciji i normalizaciji odnosa

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je, nakon razgovora predstavnika velike petorke sa predsednikom Vučićem, da je tema posete bio napredak u implementaciji sporazuma o normalizaciji i deeskalacija situacije na KiM u svetlu poslednjih događaja.

“Želimo da jasno kažemo da snažno osuđujemo napad na kosovsku policiju 24. septembra. Svi počinioci napada moraju biti privedeni pravdi i očekujemo punu saradnju Srbije u tom pogledu”, poručio je Lajčak nakon sastanka.

Dodao je da lideri imaju odgovornost prema svojim građanima i da i Beograd i Priština moraju da rade na deeskalaciji i normalizaciji odnosa.

“Tu poruku smo preneli predsedniku Vučiću. Srbija i Kosovo su ušle u nove dogovore u februaru i martu ove godine i mi očekujemo od obe strane da počnu da ispunjavaju svoje obaveze i iz novih i iz starih sporazuma”, rekao je Lajčak.

Istakao je da će dijalog Beograda i Prištine biti na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova evropskih zemalja u ponedeljak, a takođe da će o njemu razgovarati lideri EU kasnije tokom naredne nedelje, na Savetu Evrope.

“Ova poseta će direktno uticati na te razgovore. Kao što smo mnogo puta rekli, nema evropske budućnosti ni za Srbiju, ni za Kosovo, bez normalizacije njihovih odnosa i primene usvojenih sporazuma o normalizaciji i sadašnjih i onih ranijih. Želimo da vidimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku regiju Zapadnog Balkana i zato je dijalog od krucijalne važnosti. Naš razgovor sa predsednikom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem će se nastaviti narednih dana”, zaključio je Lajčak.

Vučić: Težak sastanak sa petorkom, očekujem važne sastanke u Briselu

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je imao težak sastanak sa petorkom.

“Verujem da ćemo u narednom periodu pronaći put za izlazak iz krize. Narednih dana očekujem važne sastanke u Briselu”, poručio je Vučić na Instagramu.

Comments

Pročitaj još