• Početna>
  • Vesti>

Čović: Velika petorka ne donosi ništa novo, žele legalizaciju nove realnosti

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović kaže za RTS da velika petorka danas u Beograd ne donosi ništa novo, i da je to kompromisno rešenje koje bi na neki način legalizovalo novu realnost.

Nebojša Čović je u Dnevniku RTS-a, povodom dolaska “velike petorke” u Beograd, rekao da tih “pet specijalaca, ili možda bolje i pragmatičnije nazvanih pet jahača apokalipse, ne donose ništa novo”.

“Ja sam to nazvao nekim kompromisnim rešenjem, koje bi na neki način legalizovalo neku novu realnost, a nova realnost se sastoji u tome da se Albanci u Prištini naoružavaju, da su dobili formacije koje su izvan rezolucije 1244, da su ušli sa specijalcima na sever Kosova i Metohije”, navodi Čović.

Upitan da li će danas biti pritisaka na Beograd po principu “uzmi ili ostavi”, ocenio je da to može lako da se desi, imajući u vidu vreme koje provode u Beogradu, i pre toga u Prištini.

“To je ubrzana poseta po sistemu – sprovedite ovo što je dogovoreno u Briselu u februaru, odnosno u Ohridu u martu, a to znači da Srbija pognute glave ide protiv svojih nacionalnih i državnih interesa u smislu priznavanja nekakve nezavisnosti Kosova”, smatra Čović.

“Pokušavaju da uguše sve što će se čuti na sednici SB UN”

Što se tiče sednice Saveta bezbednosti 23. oktobra i zahteva generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da bude zatvorena za javnost, istakao je da je to neuobičajeno i da ne zna da li imaju potreban broj glasova za tako nešto, jer Rusija i Kina mogu da stave veto.

“Mislim da oni pokušavaju da uguše sve ono što će se čuti, jednim delom se čulo i na Skupštini Ujedinjenih nacija od strane predsednika Republike. Verujem da će izlaganje biti veoma jasno i od predsednice Vlade, koja je imala sasvim dobar nastup na Berlinskom procesu u Tirani. Oni ne žele da se čuju odjeci i zbog toga što je ovde eklatantan primer kršenja međunarodnog prava”, smatra Čović.

“Rezolucija EP nije obavezujuća, ali je upozoravajuća”

Kada je reč o rezoluciji Evropskog parlamenta, Nebojša Čović ističe da ona nije obavezujuća, ali je upozoravajuća i otrežnjujuća.

“Upozoravajuća je da po ko zna koji put shvatamo s kim imamo posla, a otrežnjujuća je da jednostavno moramo da izdržimo. Neće ti pritisci dugo trajati. Imaće oni zabavu, kao što imaju svaki dan, ali sa većim intenzitetom u mesecima i godinama koji dolaze. Idu im izbori u Evropi, Americi, niz drugih stvari i žarišta”, smatra Čović.

Comments

Pročitaj još