• Početna>
  • Vesti>

“Petorka” će u Prištini tražiti izbore na Severu i ZSO, a u Beogradu dokaz da Srbija nije upletena u slučaj Banjska

FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

Izaslanici EU i SAD, kao i savetnici za bezbednost lidera Francuske, Nemačke i Italije u subotu dolaze u Prištinu i Beograd s ciljem da „izdejstvuju opipljiv napredak“ u primeni Ohridskog sporazuma i smanjivanja zategnutosti, posebno posle događaja u Banjskoj na severu Kosova, izjavio je u Briselu agenciji Beta portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano.

Evropski diplomatski izvori su Beti istovremeno preneli da visoki zvaničnici ključnih zapadnih zemalja idu u Prištinu i Beograd sa zahtevom da se, ne samo zaustavi zaoštravanje na Kosovu, već takođe „doslovce što pre uporedo organizuju opštinski izbori na severu uz učešće kosovskih Srba i konkretno krene u primenu Briselskog sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih opština”.

Stano je Beti rekao da Miroslav Lajčak, Gabrijel Eskobar i savetnici za bezbednost predsednika Francuske, kancelara Nemačke i premijerke Italije, Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo, idu na razgovore s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem „s jasnim očekivanjima da će obe strane nastaviti proces normalizacije odnosa i sprovesti svoje obaveze neodložno i bez uslova”.

Srpske vlasti ujedno treba da učine sve da se potpuno rasvetle pozadina, počinioci i organizatori nasilja u Banjskoj 24. septembra, predočio je portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja.

Jer, prema njegovim rečima, Priština i Beograd moraju imati na umu da Evropska unija, njene članice i SAD i dalje pružaju snažnu podršku sređivanju odnosa Kosova i Srbije i evropskoj budućnosti celog regiona.

Diplomate u sedištu EU su posebno naglasili da ‘petorka’ visokih zapadnih zvaničnika traži od kosovskog premijera Kurtija da u najkraćem roku organizuje nove opštinske izbore na severu Kosova, najlakše ostavkom sadašnjih gradonačelnika, i bezuslovno prihvati obavezu Prištine o uspostavljanju ZSO.

Kurti mora sagledati da, kako su ukazali ovi zvaničnici, jedino tako može doći do smirivanja napetosti, zaustavljanja stalnih kriza, čiji je vinovnik i krivac poglavito bio premijer u Prištini.

„Kurtiju izmiče vreme“ i on će, u protivnom, biti još više izolovan, a time i celo Kosovo.

Beograd, istovremeno, mora dokazati da nije upleten direktno ili posredno u događaje u Banjskoj, „a dosad nema dokaza da srpske vlasti jesu, ali i da nisu znale šta se tamo sprema“, stavili su do znanja izvori u Briselu.

„Vučić to mora brzo učiniti, jer u Evropskoj uniji ne postoji beskrajno strpljenje i već se u evropskim krugovima razgovara o određenim merama za slučaj da Beograd ne učini ono što se očekuje“, kazali su evropski diplomatski izvori.

Na pitanje da li sada Beograd sarađuje u istrazi onoga što se zbilo u Banjskoj, ovi zvaničnici su uzvratili da „tu nije reč o nekoj sudsko-policijskoj istrazi, već snažnim nastojanjima da se od svih strana dobiju nepobitne činjenice“.

Comments

Pročitaj još