• Početna>
  • Vesti>

Petković:  Beograd odlučan da sva otvorena pitanja rešava dijalogom, Srbi žele trajni i održivi mir

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa slovenačkim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan, Anžejem Frangešom, koga je informisao o sveobuhvatnoj situaciji na KiM, istakavši da je neophodno da Priština povuče konkretne korake u cilju deeskalacije situacije na severu KiM  i uzdrži se od jednostranih, nasilnih i protivpravnih akcija kojima svakodnevno teroriše srpski narod i izaziva nove krize i tenzije na terenu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Slovenije u Republici Srbiji  Damijan Bergant.

Petković je sagovornicima ukazao na konstantno institucionalno, političko i fizičko nasilje koje nad Srbima na KiM sprovodi Kurtijev režim, a koje je 24. septembra dovelo i do tragičnih događaja  u Banjskoj koje, kako je naglasio, Kurtijev represivni režim koristi za svakodnevni obračun sa Srbima.

Petković je izrazio zabrinutost zbog učestalih, neosnovanih i protivpravnih hapšenja Srba, kao i zbog svakodnevnih akcija specijalne policije na severu KiM, koja ni po jednom sporazumu ne bi smela tu da  se nalazi.

”Beograd je odlučan da sva otvorena pitanja rešava mirnim putem u okviru dijaloga pod posredstvom EU, kao i da je neophodno da Priština formira Zajednicu srpskih opština na koju Srbi sa KiM čekaju više od deset godina i što je obaveza Prištine preuzeta u dijalogu u Briselu, ali da Aljbin Kurti svojim svakodnevnim potezima i  zapaljivim izjavama ruši sve do sada postignute sporazume”, podvukao je Petković.

Petković  je skrenuo pažnju i na činjenicu da vlasti u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, na sve načine pokušavaju da spreče sprovođenje lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije, iako je Srpska lista izrazila spremnost da na njima učestvuje.

“Aljbin Kurti glavni krivac za trenutno, neodrživo stanje na terenu koje vodi pokrajinu i ceo region ka novim tenzijama i kriznim situacijama, što ne ide u pravcu deeskalacije, već direktne eskalacije stanja na KiM, dok Beograd i Srbi na KiM žele trajni i održivi mir na prostoru pokrajine”, zaključio je Petković.

Comments

Pročitaj još