• Početna>
  • Vesti>

Podkast sa Ana Marijom Ivković: Lako je proširiti lažnu informaciju

Foto: Kim

„Prosečnom gledaocu iz srpske zajednice na Kosovu dostupno je samo par (televizijskih) kanala i većina njih propagira stranačku politiku vladajuće stranke. Vi onda shvatate da ste zaista u problemu, jer je vrlo lako provući, proširiti lažnu informaciju i zastrašiti građane. Zato je važno čitati vesti iz više izvora“, rekla je u prvoj epizodi nove sezone podkasta Kim radija novinarka Ana Marija Ivković.

„Čak i kada mislite da je taj i taj portal objektivan i verujete mu u potpunosti, uvek čitajte i drugu stranu. Prosečnom gledaocu televizije iz srpske zajednice na Kosovu dostupno je samo nekoliko kanala. Na mnogim kablovskim televizijama nemate tzv. opozicione medije, tako se oni percipiraju. Ja bi ih nazvala medijima koji se trude da budu objektivni“, navela je Ivkovićeva.

Ona je podsetila da portali koji propagiraju vladajuću stranku uglavnom pišu u krajnje pozitivnom tonu o njenoj politici, dok tekstove o „drugoj strani“ ne objavljuju, čak ni kada je to neizostavno potrebno.

Potom se osvrnula na nedavne tragične događaje u Banjskoj i dodala da su tom prilikom neki mediji u centralnoj Srbiji „ćutali“.

„Par sati nije bilo ničega, osim na lokalnim medijima. Mi smo informacije dobijali na terenu gde nije mnogo šta imalo da se vidi, postojao je taj bezbednosni prsten i dobijali smo informacije od policije. Lokalni mediji su ceo taj događaj izneli krajnje profesionalno. Svi smo se trudili da ne digdemo neku uzbunu i ne zastrašimo građane još više, dok kod medija u Srbiji imamo potpunu suprotnost. Prvo smo imali nekoliko sati potpune tišine gde možemo da donesemo zaključak da oni nisu imali instrukcije kako da se ponesu u toj situaciji. Određeni mediji su tu ipak pokazali da su dorasli, oni su praktično uzeli posao javnog servisa i izveštavali u realnom vremenu“, kazala je ona.

Ivkovićeva je ponovila da je ključno da se konzumenti o jednoj vesti uvek informišu iz više izvora i da je identifikacija izvora vesti, odnosno medija, vrlo važna jer to publici može da naznači da li je u pitanju tačna ili netačna informacija.

„Vrlo često se događa da kada imate lažnu vest ne možete nužno da ocenite ko je izvor. Događalo se da je objavljena vest, zapravo, preneta, dorađena i onda imate četiri ili pet izvora. To već govori da bi to mogla da bude neistinita informacija, posebno kada je objavljena na određenom sajtu“, kazala je ona.

Ana Marija Ivković savetuje prosečnog pratioca medija da posle svake vesti razmisli o tome šta je pročitao, čuo ili video.

„Svako bi trebao, kada pročita neku informaciju koja mu se čini čudnom, bombastičnom, da preispita šta je zapravo bila namera te vesti i autora koji je to pisao. Vrlo često takve vesti imaju cilj da vas dezinformišu, a vi mislite da je to tačno. Preispitivanje bi bilo jako važno, kao i traženje informacija iz više izvora“, rekla je ona.

Postojanje odeljka „O nama“ na nekom medijskom sajtu, prema njenim rečima, dosta govori o ozbiljnosti medija.

„Ali, vrlo često kod određenih portala to nije precizirano i to je rađeno svesno, zato što se na taj način krije ko stoji iza njih. Čitav je niz primera i u srpskim i u albanskim medijima na Kosovu, ali i u centralnoj Srbiji. Kada kopate dublje da saznate ko stoji iza portala, vi onda shvatate da, zapravo, iza nekih vesti ne stoji novinar kao novinar, već neka stranačka ličnost, neka ideološka obojenost, stoji namera da se javnost dezinformiše u korist, recimo, vladajuće stranke“, zaključila je Ivkovićeva.

Pogledajte ceo Kim podkast sa novinarkom Anom Marijom Ivković.

Comments

Pročitaj još