• Početna>
  • Vesti>

Film “Voda – poslednji dani pukovnika Rajevskog” večeras u Kosovskoj Mitrovici

Foto: odjek.rs

Igrano – dokumentarni film Gorana Erčevića “Voda – poslednji dani pukovnika Rajevskog”, biće prikazan u sredu 18. oktobra, u Studentskom klubu – Dom broj 6, u dva termina – od 19h i od 20h.

Projekcije organizuju Studentski centar “Priština” – Kosovska Mitrovica i Pokrajinski kulturni centar u Prištini sa privremenim sedištem u Leposaviću.

Scenario za film napisao je Slobodan Cenc, a uloge tumače Dejan Tončić, Vojin Ćetković, Branislav Trifunović, Snežana Knežević i mnogi drugi.

„Voda- poslednji dani pukovnika Rajevskog“, prati život oficira Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, učesnika u srpsko turskom ratu, koji je život izgubio u bici za Gornji Adrovac.

U fokusu filma su poslednji dani ruskog oficira Rajevskog (1839-1876), a predstavljeno je i njegovo odrastanje, školovanje i vojnička karijera pre dolaska u Srbiju.

Inače Rajevski je čuveni ruski pukovnik, čija je priča bila inspiracija Lavu Nikolajeviču Tolstoju, za roman Ana Karenjina, u kome se njegov profil, krije iz lika grofa Vronskog.

Predanje kaže da je Rajevski izrazio želju da, ako pogine, njegovo telo bude vraćeno u Rusiju, ali da mu srce sahrane u manatiru Sveti Roman.

Comments

Pročitaj još