• Početna>
  • Vesti>

Dan Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici: Zahtevamo od međunarodne zajednice da nam omogući neometan rad

Foto: Radio Mitrovica sever

Najstarija visokoškolska ustanova na Kosovu i Metohiji –  Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici,obeležio je danas prigodnom svečanošću, 63 godine postojanja.

 Pozdravljajući okupljene kolege i studente, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Zvezdan Arsić istakao je da se na deset studijskih programa, trenutno obrazuje 900 mladih judi, te da to predstavlja izuzetan akademski potencijal, ne samo za Kosovo i Metohiju, već i za Republiki Srbiju pa i šire.

Istakao je da, kao jedan od stožera opstanka srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, Filozofski fakultet će i u narednom periodu, svoje aktivnosti još više usmeriti na očuvanje i jačanje nacionalnih, kulturnih, naučnih, humanističkih i demokratskih vrednosti savremenog društva.

„Naravno za realizaciju ovih aktivnosti, ciljeva  i stremljenja, računamo na  podršku  svih državnih organa i institucija republike Srbije, lokalne samouprave, ali i celokupnog stanovništva sa područja celog Kosova i Metohije od koga u najvećoj meri zavisi i naš opstanak, ostanak i rad na ovim prostorima.  A  međunarodnoj zajednici na današnji dan i sa ovog mesta, upućujemo apel i zahtev da nam omogući ono što se na današnjem stupnju razvoja društva podrazumeva – da neometano i u skladu sa tekovinama civilizacijskog razvoja, realizujemo svoje aktivnosti i obaveze“ naglasio je dekan.

Dodao je da danas Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovic predstavlja razvijenu i na univerzitetskoj mapi prepoznatljivu visokoškolsku nastavnu ustanovu, sa bogatom tradicijom i velikim brojem studijskuh programa iz oblasti društeveno-humanističkih, filoloških nauka na svim nivoima studija.

Arsić je podsetio na bogatu višedecenijsku istoriju ove visokoškolske ustanove i ozbiljnu delatnost koja se meri desetinama naučnih skupova, brojnim naučno -istraživačkim projektima, kao i bogatom izdavačkom delatnošću.

„Već 58 godina fakultet objavljuje, sada već, ugledni časopis Zbornik radova fakulteta koji je na listi Ministarstva prosvete, Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja kategorizovan kao časopis vodećeg nacionalnog značaja“ istakao je Arsić.

Kao posebno važno, dekan je podvukao činjenicu da Filozofski fakultet, kao sastavni deo Univerziteta,  svoju delatnost ostvaruje po zakonima Republike Srbije i principima Bolonjske deklaracije. Napomenuo je da svi studijski programi poseduju neophodne akreditacije koje se redovno obnavljaju.

„Filozofski fakultet u skladu sa svojom misijom posebnu pažnju posvećuje saradnji sa drugim fakultetima u regionu i inostranstvu. U okviru te saradnje ostvaruje se, u skladu sa aktuelnim mogućnostima i trenutnim okolnostima, razmena, kako studenata tako i nastavno-naučnog kadra“ dodao je Arsić.

Čestitajući Dan fakulteta kolegama i studentima, Arsić je izrazio želju da će naredni dani doneti toleranciju  i mir, neophodne za normalnu realizaciju nastavnog plana i programa.

U okviru svečanosti, najboljim studentima svih studijskih programa treće godina osnovnih studija, uručene su nagrade.

Program obeležavanja 63 godine Filozofskog fakulteta, upotpunjen je prigodnim kulturno – umetničkim programom koji su pripremili studenti, u saradnji sa profesorima.

Filozofski fakultet osnovan je 1960. godine u Prištini kada je konstituisana uprava fakulteta u sastavu Beogradskog univerziteta. Do 1999. godine, sedište fakulteta bilo je u Prištini. Prateći sudbinu srpskog naroda, fakultet biva izmešten u Blace, da bi ubrzo, zajedno sa Filološkim fakultetom prištinskog Univerziteta, bio vraćen na Kosovo i Metohiju. Objedinjeni u jedinstvenu visokoškolsku ustanovu, Filozofski i Filološki fakultet od tada pa do danas, smešteni su i  posluju u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

Pročitaj još