• Početna>
  • Vesti>

Samit Berlinskog procesa danas po prvi put van granica Evropske unije; Srbiju predstavlja Ana Brnabić

Foto: rycowb.org

U Tirani se danas održava samit Berlinskog procesa, koji će okupiti lidere Zapadnog Balkana i Evropske unije. To je prvi ovakav sastanak koji se održava van granica Evropske unije. Srbiju će predstavljati predsednica Vlade Ana Brnabić, a očekuje se i dolazak kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Samit Berlinskog procesa prvi put ove godine održava se van okvira Evropske unije, a domaćin liderima Balkana i EU, među kojima su predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen, kao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, biće albanski premijer Edi Rama.

Jedna od glavnih tema, očekuje se da bude dijalog Beograda i Prištine, posle sukoba u Banjskoj. Kosovo će, kako je ranije najavljeno na Samitu predstavljati Aljbin Kurti, a Beograd Ana Brnabić. Pre početka samita premijerka Brnabić održaće bilateralni sastanak sa predsednicom Mađarske Katalin Novak, a u pauzi samita sastaće se sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, i ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Džejmsom Kleverlijem.

Samit Berlinskog procesa počeće u 11 sati. Tokom dve sesije, lideri će razgovarati o perspektivi regiona, njegovom ekonomskom osnaživanju i integraciji u fazama, a EU će još jednom izneti svoje stavove o evropskom putu Zapadnog Balkana.

Prva sesija nosi naziv “Integracija regiona u jedinstveno tržište i unapređenje konvergencije sa EU”, dok će lideri na radnom ručku razgovarati na temu “Dobrosusedski odnosi i bilateralna pitanja: Ka novoj evropskoj paradigmi”.

Druga sesija je “Podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu: Izazovi i mogućnosti za ulaganja i rast”. Najavljeno je da će u okviru Samita biti potpisan sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija između zemalja regiona, i održana inauguracija Koledža Evrope, čiji je rektor Federika Mogerini.

Kako je navedeno u agendi Samita, na zajedničkoj pres konferenciji obratiće se Edi Rama, Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel. Berlinski proces je pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel 28. avgusta 2014. godine, a prva konferencija održana je u Berlinu, a ima za cilj da spoji zemalje Zapadnog Balkana (Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju) sa devet članica EU i Velikom Britanijom, institucijama Evropske unije, međunarodnim finansijskim institucijama i regionalnim inicijativama za saradnju.

Comments

Pročitaj još