• Početna>
  • Vesti>

Preko 100 žena na besplatnom UZ pregledu dojke u KBC Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Mitrovica sever

U KBC Kosovska Mitrovica, danas su povodom obeležavanja oktobra – međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke,  za osobe starije od 40 godina, organizovani besplatni ultrazvučni pregledi dojki i preventivni pregledi prostate, po  značajno pojednostavljenoj proceduri – bez zakazivanja i uputa.

Za jedan dan,  Odeljenju radiologije, radi preventivnog pregleda se javilo preko 100 žena iz svih krajeva Kosova.  Nekima je ovo prvi put da su se ozbiljno pozabavile preventivom, koju lekari smatraju najvažnijim korakom u borbi protiv raka dojke.

Ultrazvučni pregled dojke u KBC K. Mitrovica, foto: Radio Mitrovica sever

Jelena je prvi put na pregledu dojki iako je s obzirom na njene godine, kako kaže, trebalo još odavno da praktikuje preventivne preglede. Ipak, nikada nije kasno da se počne sa brigom o zdravlju.

“Sestra mi je rekla za ovu akciju. To je jako dobra stvar, s obzirom da smo mi žene, većinom nemarne što se tiče ovakvih pregleda. Prvi put dolazim, i možda, kada bi bilo češće ovakvih akcija, možda bi opet došle… Imam 49 godina i prvi put sam ovde, a trebalo je i ranije” kaže Jelena.

Svetlana Kuprešanin jedna je od žena koje su strpljivo čekale na pregled.

“Čisto radi sebe, radi svog zdravlja. Mi, žene koje smo prešle 40. Najviše treba da radimo te preventivne preglede. Od  40. pa na tamo, to je najvažnije” smatra Svetlana.

Radiolog dr Brankica Cvetković kaže da je pandemija kovida uticala na to da se žene odviknu od toga da dolaze na redovne ultrazvučne i mamografske preglede dojke.

“Raznovrsna patologija zahteva  redovne ultrazvučne i mamografske preglede na šest meseci do godinu dana, čak i kada nema patologije. Danas su nam se javljale i žene mlađe od 40 godina, pa čak i neke bez zdravstvene knjižice. Nikoga nismo vratili bez pregleda” kaže doktorka.

Glavna sestra na Odeljenju radiologije Suzana Šiljegović kaže da je samo od 8 do 13h, obavljeno 87 pregleda, a očekuje se značajno veći broj pacjentkinja.

“Pregledi se danas vrše bez zakazivanja, bez uputa, a primali smo čak i žene bez zdravstvene knjižice. Danas smo svima na usluzi do 16h. Dolaze žene iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Štrpca, Babinog Mosta… Sa celog Kosova i Metohije” kaže Šiljegović.

U odnosu na prethodne godine,  Šiljegović ističe da je primetno podizanje svesti kod žena o važnosti preventivnih pregleda.

“ Mogu da kažem da se svest žena povećala za 90%” dodaje naša sagovornica.

Glavna sestra Suzana Šiljegović, foto: Radio Mitrovica sever

Statistika oboljevanja od karcinoma dojke u srpskim sredinama na Kosovu, prati statitiku u centralnoj Srbiji, a to znači da je taj broj u porastu, podaci su Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Povodom oktobra – meseca borbe protiv raka dojke, epidemiolog dr Desanka Novaković  iznosi podatak da je specifična uzrasna stopa oboljevanja, sada pomerena na 40 godina, što sugeriše da se karcinom dojke sve češće registruje kod mlađih žena, koje su još uvek reproduktivno aktivne. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, i stopa smrtnosti je u porastu i kod mlađih pacijentkinja, starosti 45 godina. Najveća smrtnost se ipak beleži u periodu od 64. do 70. godine.

Nažalost, kod karcinoma dojke, primarna prevencija nije preterano efikasna, ali zato sekundarna koja podrazumeva preventivne preglede, ume da pravi razliku između života i smrti.

Comments

Pročitaj još