• Početna>
  • Vesti>

Pokrov Presvete Bogorodice proslavljen u Pećkoj patrijaršiji

Foto: Radio Goraždevac

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio vladika novobrdski Ilarion uz sasluženje više sveštenoslužitelja, obeležena je hramovna slava Pećke Patrijaršije – Pokrov Presvete Bogorodice. LIturgiji je prisustvovalo više od pet stotina vernika iz različitih krajeva Srbije, Crne Gore, Republike Srpske. Ovogodišnji domaćin slave bio je Pećanac Borislav Jokić, a sledeće godine to će biti Nenad Nešić iz Republike Srpske.

Vladika Ilarion je u besedi rekao da blagodatni pokrov Presvete Bogorodice koji počiva na Svetoj Gori, takođe počiva i na ovom Svetom mestu, na blagouhaniju koje izlazi iz čudesne ikone Svete Krasnice Pećke i da su se danas tu okupili privučeni tom silom.

„Majka je ona koja teši druge koja ne očekuje od drugoga utehu nego pruža utehu, a isto tako i otac. Otac je onaj koji treba da pruža utehu drugima. Ljubav ne traži svoje, ona prava hrišćanska ljubav. Neka bi smo bili takvi, neka bi nas majka Božija primila pod svoj pokrov, neka bi čuvala ovu Svetu obitelj do svršetka veka, a neka bismo zajedno sa njom u slavi ugledali i u radosti nebeskoj Onog od nje rođenog i neka bi smo ga proslavljali zajedno sa Ocem njegovim i sa Duhom koji od Oca ishodi kroza sve vreme i svu večnost.”

„Ako ne budemo na Kosovu i Metohiji na liturgiji sve je propalo, sve je besmisleno, Kosovo nema smisla, Metohija nema smisla. Onaj koji nam priča o Kosovu, a ne ide na svetu liturgiju, ne zna šta govori. Ne zna šta je Metohija, ne zna šta je Sveta zemlja onaj koji ne ulazi u temelje gornjeg Jerusalima na ovaj način”- rekao je vladika.

On je igumaniji i sestrama manastira, kao i svim prisutnim vernicima preneo blagoslov patrijarha srpskog Porfirija koji je, kako kaže vladika Ilarion, svakoga dana uz svoj narod.

„Braćo i sestre, neka je srećan i Bogom blagosloven ovaj praznik i neka bi uz pokrov Presvete Bogorodice uvek bili sa mati igumanijom i sestrama, a i sa svima vama koji pohodite ovu Svetu obitelj, blagoslovi Svetih ariepiskopa i patrijaraha, a i našeg patrijarha Porfirija koji kako to svuda govorim kada sam na Kosovu i Metoihiji, svakoga dana je sa vama i to znam zato što sam video i osetio koliko njega obremenjuje ovo što se ovde dešava našem vernom narodu“ – kazao je.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić takođe je prisustvovala hramovnoj slavi Pećke Patrijaršije i istakla je da je današnja beseda vladike Ilariona svima dala snagu u ovom teškom vremenu za narod na KiM.

Comments

Pročitaj još