• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti administrativnim uputstvom namerno zakomplikovao situaciju

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je stav Prištine da lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova mogu da se održe samo na osnovu izdatog administrativnog upustva, pokazuje da kosovski premijer Aljbin Kurti zapravo te izbore ne želi da sprovede i da “traži sve moguće načine da ih izbegne i odloži jer zna da bi Srbi na njima stali na kraj njegovim gaulajterima”.

Petković je naveo da administrativno uputstvo nije ništa drugo do način na koji Kurti želi po svaku cenu da zadrži lažne gradonačelnike i njihove odbornike koji su okupirali sever.

“Kurtijevi gaulajteri koji su osvojili 3,5 odsto albanskih glasova na kontejner-izborima na severu, nikoga ne predstavljaju i zato nemaju nikakav legitimitet”, naveo je Petković.

Istakao je da teror koji je Kurti do neizdržljivosti pojačao, posebno nakon tih nelegitimnih izbora, ima za cilj etničko čišćenje srpskog naroda naročito sa severa Kosova.

“Usled nezapamćenog pritiska i nasilja tzv. kosovske policije prema Srbima, jedino rešenje za momentalnu deeskalaciju jeste održavanje izbora na severu, kao i povlačenje Kurtijeve specijalne policije”, smatra Petković.

Dodaje da je Kurti administrativnim uputstvom namerno zakomplikovao situaciju, uvodeći besmislenu proceduru koja podrazumeva peticiju, zatim referendumsko izjašnjavanje, pa tek na kraju održavanje izbora i sve to sa dugim vremenskim rokovima.

“Time je Kurti najdirektnije slagao predstavnike EU i SAD, s obzirom na to da je javno obećao da će organizovati izbore”, naveo je Petković.

Comments

Pročitaj još