• Početna>
  • Vesti>

Kosovska vlada podržava izbore na severu u skladu sa administrativnim uputstvom

Foto: Radio Mitrovica sever, arhiva

Portparol Vlade Kosova, Perparim Krieziu, rekao je za Radio Slobodna Evropa da je administrativno uputstvo objavljeno u septembru rezultat posvećenosti kosovske izvršne vlasti za deeskalaciju situacije na severu, „ali i odraz našeg uverenja da tamošnji novi izbori budu vođeni demokratskom voljom građana”.

„Vlada ne raspisuje i ne organizuje izbore. Ipak ih podržava. Smatramo da je izuzetno važno da naredna izborna kampanja bude otvorena i fer, a da izbori budu slobodni i demokratski. Učešće Srba sa Kosova je ključno”, rekao je Krieziu, komentarišući zahtev Srpske liste da se raspišu izbori na severu.

Srpska lista – glavna stranka Srba na Kosovu, koja ima podršku zvaničnog Beograda – saopštila je 13. oktobra da je spremna da učestvuje na izborima u opštinama na severu.

Ova stranka je ranije uslovila održavanje izbora, zahtevajući „povlačenje specijalnih jedinica Kosova, amnestiju svih uhapšenih Srba koji su učestvovali na barikadama ili protestima i ostavke albanskih gradonačelnika”.

Šef ovog subjekta Goran Rakić 13. oktobra nije posebno pomenuo ove uslove, ali je rekao da je ta stranka odluku da izađe na izbore donela u saradnji sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

„…Da podstaknemo politički proces i dijalog koji bi doprineo ispunjavanju naših uslova, koje smo više puta do sada isticali“, rekao je Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

Novi albanski gradonačelnici na Severu izabrani su na aprilskim izborima, nakon što su izbore bojkotovali Srpska lista i lokalno stanovništvo. Suprotstavili su se njima (gradonačelnicima prim. red.) protestima na Severu, koji su počeli krajem maja, a koji su prerasli u nasilje.

Aprilski izbori održani su nakon kolektivnog povlačenja srpskih zvaničnika iz lokalnih i centralnih institucija u novembru 2022. godine, zbog nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova o promeni srpskih tablica u RKS tablice.

Kosovo se, nakon što se suočilo sa kaznenim merama EU zbog tenzija na Severu koje su počele u maju, obavezalo da će ponovo organizovati izbore putem administrativnog uputstva koje omogućava građanima da putem peticije smenjuju gradonačelnike svojih opština.

Peticiju mora da potpiše 20 odsto biračkog tela u datoj opštini, da bi se sa tim krenulo. Ako se završe svi koraci koji se zahtevaju administrativnim uputstvom, koje je objavljeno u septembru, onda se glasa za smenu predsednika opštine. Za smenu gradonačelnika potrebno je 50 odsto +1 glas građana sa biračkog spiska. Zatim se raspisuju novi izbori.

Zahtev Srpske liste za organizovanje izbora dolazi tri nedelje nakon sukoba u Banjskoj u Zvečanu.

Comments

Pročitaj još