• Početna>
  • Vesti>

Petković sa ambasadorom Kine: Beograd opredeljen za dijalog i teži oččuvanju mira uprkos eskalatornim potezima Prištine

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Li Mingom, koga je upoznao sa aktuelnom situacijom na području Kosova i ukazao mu na opredeljenost Beograda za dijalog, kao i težnje da se sačuva mir i stabilnost uprkos “brojnim eskalatornim potezima Prištine” saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

“Direktor Kancelarije za KiM je podvukao da su nasilje i teror Aljbina Kurtija nad srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije postali svakodnevna pojava, sa očiglednim ciljem da se Srbi proteraju iz pokrajine, na šta je Beograd nebrojano puta skretao pažnju međunarodnoj zajednici, upozoravavši na moguće posledice i eskalaciju situacije na terenu, što se nažalost i dogodilo 24. septembra” saopšteno je iz Kancelarije.

U saopštenju se dalje kaže da je Petković izneo stav da je jedini izvor svih problema i nestabilnosti na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti sa, kako se navodi “svojom politikom provokacija, jednostranih akcija, arbitrarnim hapšenjem naših sunarodnika, nelegitimnim akcijama njegove specijalne policije koja nema šta da traži na severu ni po jednom sporazmu”.

Petković je upozorio da je situacija na terenu više nego ozbiljna i da je neophodno da što pre dođe do deeskalacije, tako što će se pripadnici Kosovske policije povući sa severa Kosova, a Kfor u potpunosti preuzeti zaštitu Srba na tim prostorima.

“Takođe, potrebno je da se obe strane što pre vrate dijalogu, kao i da se odmah formira Zajednica srpskih opština, koja bi bila garant kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda, kako je predviđeno Briselskim sporazumom, a što prištinske vlasti onemogućavaju više od deset godina” dodao je Petković.

Na kraju sastanka, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ambasadoru Kine poželeo dobrodošlicu i ugodan boravak u Srbiji istovremeno zahvalivši na čvrstoj i nepokolebljivoj podršci Kine u borbi Srbije za zaštitu svojih državnih i nacionalnih intresa na Kosovu, naglasivši da će Srbija ostati jednako pouzdan prijatelj i partner NR Kine.

Comments

Pročitaj još