• Početna>
  • Vesti>

Momirović u Briselu tražio da se ukine zabrana uvoza srpske robe na Kosovo

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljiem razgovarao o nekoliko važnih tema, kao i da se tema koju on potencira i trudi se da drži na površini tiče zabrane uvoza robom iz centralne Srbije na teritoriji Kosova.

“Neprihvatljivo je da EU toleriše zabranu Prištine za svu robu proizvedenu u Centralnoj Srbiji. Tražili smo da se to odmah zaustavi, da se zabrana ukine”, rekao je Momirović za Tanjug.

On je istakao i to da Priština već dve godine blokira CEFTA sporazum, kao i da određenim temama nije mesto među političkom agendom.

“Trgovina, biznis, ekonomija, to je nešto što mora da nas spaja. Ne možemo te teme da stavimo kao deo političke agende”, naveo je ministar.

Momirović kaže da je naišao na razumevanje kod Varheljija i da očekuje pomake po pitanju ove zabrane.

On ističe da, zbog dešavanja u Banjskoj, ovo vreme nije lako za Srbiju.

“Mnogi koji nam inače nisu naklonjeni žele da taj jedan akt stave kao obeležje sprovođenja politike prema Srbiji u narednom periodu. Podvukli smo da to za nas nije prihvatljivo, jer je 10 godina Srbija konstruktivni partner u procesu pregovaranja koji vodi EU sa Prištinom i ovaj akt nikako ne može da bude ključna stvar po pitanju pregovora između Beograda i Prištine”, zaključio je ministar.

Comments

Pročitaj još