Počinje vanredni trodnevni post za vernike SPC na KiM

Foto Eparhija raško prizrenska

Vladika raško – prizrenski Teodosije pozvao je vernike Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji da se u naredna tri dana, do praznika Pokrov Presvete Bogorodice, pridržavaju strogog posta i pojačaju molitvu za spasenje srpskog naroda, ali i svih hrišćana u svetu koji stradaju.

“Povodom teške situacije u kojoj se trenutno nalazi naš narod sa svojom Crkvom na Kosovu i Metohiji, kao nadležni Episkop, očinski pozivamo sveštenstvo, monaštvo i vernike naše Eparhije raško- prizrenske da, u okviru svojih mogućnosti, ove godine poste na vodi tri dana pred praznik Pokrova Presvete Bogorodice (sredu, četvrtak i petak) i da se u manastirima i parohijskim hramovima, posle večernje službe, služi Molebni kanon Presvetoj Bogorodici. Neka bi Presveta Bogomajka svojim pokrivom zakrilila i molitvama zaštitila naš napaćeni narod, kako na Kosovu i Metohiji, tako i svuda u svetu gde hrišćani trenutno stradaju” obajvljeno je na eparhijskom sajtu.

Ovakvim postovima, crkva pribegava u posebno teškim situacijama, kada proceni da je narodu potrebno dodatno ukrepljenje u veri. Vanredni post može biti propisan na nivou nadležnosti jedne patrijaršije ili eparhije.

Comments

Pročitaj još