• Početna>
  • Vesti>

Održan humanitarni koncert Nebojše Denića: Da i naše generacije ostave trag

Foto: RTV Gračanica

Vokalni izvođač Nebojša Denić održao je sinoć je u velikoj sali Doma kulture u Gračanici koncert humanitarnog karaktera.

Sredstva prikupljena prodajom karata biće uložena u freskopisanje crkve Svetih Flora i Lavra u Lipljanu. Nebojša Denić oduševljen je kako je prošao koncert, koliko je ljudi bilo i istakao da mu je srce puno, jer je bilo mnogo darodavaoca koji učestvuju u nečemu plemenitom.

„Povod za ovaj humanitarni koncert je lep, da se gradi jedna svetinja, da naša generacija učestvuje u nečemu što mnoge generacije pre nas nisu uspele da odrade, a mi ćemo, ako Bog da sledeće godine da imamo jednu novu svetinju, oslikanu. Želeo sam da trag naše generacije i nas samih bude pečat da smo postojali, da smo u teškim vremenima stvarali i radili“ rekao je Denić.

Lipljanski paroh Dragiša Jerinić kaže da je Nebojša Denić spojio lepo i korisno.

„Dvostruka radost! Prvo zato što je ovo koncert humanitarnog karaktera za freskopisanje crkve u ova teška vremena, a ujedno i mnogo lepa promocija jednog od najboljih u Lipljanu, to je čovek kod koga ja često nalazim inspiraciju da mogu da nastavim dalje, jer se ovde ne dešava često da imamo nešto lepo, a ujedno i korisno“, kaže paroh Jerinić.

Podršku je iz prvih redova pružila i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

Gošće koncerta Jasna Đokić i Miljana Slavić zapevale su pred punom salom Doma kulture Gračanica i pružile podršku Nebojši Deniću.

Završetak radova na crkvi u Lipljanu očekuje se naredne godine na praznik Svetih Flora i Lavra, tačno 90 godina od početka izgradnje crkve, koja je poklon regenta Aleksandra Karađorđevića građanima Lipljana.

Crkva Svetih mučenika Flora i Lavra se nalazi u blizini Crkve Vavedenja Bogorodičinog iz 14. veka, za koju se pretpostavlja da je prvo bila posvećena Svetim Floru i Lavri, kao i da je bila sedište Lipljanske episkopije od 11 do 14. veka. Nova crkva je sagrađena 1934. godine, oštećena je u vreme Martovskog pogroma i 2006. godine obnovljena pod rukovodstvom Komisije za sprovođenje obnove na srpskim pravoslavnim verskim objektima na Kosovu.

Comments

Pročitaj još