• Početna>
  • Vesti>

Admiral Manč: Prisustvo Kfora pomoglo da se zaustavi eskalacija u Banjskoj

Foto: Tanjug

Komandant Komande združenih snaga NATO-a admiral Stjuart Manč izjavio je da je prisustvo Kfora 24. septembra u Banjskoj, kada su u sukobima ubijena trojica Srba i jedan pripadnik policije, pomoglo da se zaustavi dalja eskalacija.

Admiral Stjuart Manč je u intervjuu za prištinsku Kohu rekao da Kfor nastavlja da deluje u skladu sa mandatom Saveta bezbednosti UN za održavanje mirnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na KiM, u saradnji sa kosovskom policijom i Euleksom.

Manč je istakao da je prisustvo Kfora 24.septembra u Banjskoj kada su u sukobima ubijena trojica Srba i jedan pripadnik policije, pomoglo da se zaustavi dalja eskalacija.

Naveo je da je, kao odgovor na nedavna dešavanja, Kfor pojačao svoje trupe i patrole na severu Kosova i pozvao sve strane da preduzmu korake za smanjenje tenzija i ponovo se uključe u dijalog koji vodi EU.

Manč je istakao da komandant Kfora održava vrlo bliske kontakte sa svim ključnim sagovornicima, uključujući kosovsku policiju, Euleks i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

“Ovi kontakti su od suštinskog značaja za smanjenje mogućih nesporazuma i pogrešnih procena, kao i za stvaranje uslova za održivu bezbednosti na Kosovu i održavanje regionalne stabilnosti”, rekao je Manč.

Odgovarajući na pitanje o tome da je Srbija navodno bila rasporedila veliki broj vojnika u blizini linije sa Kosovom, Manč je rekao da Kfor ima jaku komunikaciju i sa institucijama u Prištini i sa Vojskom Srbije, da očekuje od svih aktera da blisko sarađuju sa NATO-om i da se uzdrže od provokativnih akcija koje bi mogle dovesti do nasilja.

Prema njegovim rečima, političko-vojne konsultacije se odvijaju svakog dana na različitim nivoima između Kfora i srpskih vojnih vlasti, uključujući direktnu liniju komunikacije između načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta Kfora.

“NATO potpuno poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije”

Istakao je da NATO potpuno poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije, a da istovremeno sa Srbijom ima uspostavljeno partnerstvo, zasnovano na kombinaciji političkog dijaloga i praktične saradnje u različitim oblastima, u okviru Partnerstva za mir.

Kao što su lideri NATO-a jasno rekli na nedavnom samitu u Viljnusu, jačanje odnosa NATO-a i Srbije koristilo bi Alijansi, Srbiji i celom regionu, koji je od strateškog značaja za NATO, rekao je Manč.

Comments

Pročitaj još