• Početna>
  • Vesti>

Tomović: Nedostatak kvalitetnog novinarstva i niska profesionalnost veći problem od lažnih vesti

Foto Radio Mitrovica sever

Tomović je podelila svoje mišljenje i analize o trenutnom stanju u medijima, izazovima s kojima se novinari suočavaju i nadanjima za budućnost profesije.

Ona ističe da postoji niz izazova koji opterećuju medijsku zajednicu na Balkanu. Jedan od glavnih problema je nedovoljna pažnja posvećena kvalitetu izveštavanja i profesionalnim standardima. Mnogi mediji često zapostavljaju novinarske etičke kodekse i prakse, što dovodi do opadanja poverenja javnosti u novinarstvo.

Pored toga, razlike u izveštavanju o istim događajima, naročito tokom kriznih situacija kao što su nedavni događaji na severu Kosova, ukazuju na ozbiljne probleme u očuvanju medijske objektivnosti.

„Nekad kad pogledam dnevne izveštaje i vesti, evo konkretno za sever Kosova, kad pogeldam mejnstrim medije iz Srbije i sa Kosova, pomislim, da li ja čitam ili gledam nešto o istom događaju koji se desio istog dana na istom mestu? Toliko su različiti. To više nisu nijanse ili nešto što ja zaista smatram da je pravo privatnih medija da imaju svoje uređivačke politike, to je i legitimno. Kao da izveštavaju sa potpuno dva suprotna događaja koja se nisu desila na istom mestu. Te stvari nisu slučajne, naravano, ali sa druge strane govore i o nekim namerama onih koji pokušavaju da plasiraju te narative kroz te medije“, kazala je Dušica Tomović za Radio Goraždevac.

Ona smatra da novinari moraju više da rade na očuvanju integriteta profesije i podizanju medijskih standarda.

Iako su lažne vesti često istaknute kao značajan problem, Dušica Tomović iznosi svoj stav da njihova prisutnost možda nije toliko široka kao što se čini. Ona vidi lažne vesti kao tendencioznu dezinformaciju koja se namerno širi s ciljem obmanjivanja javnosti. Tomović veruje da je veći problem nedostatak kvalitetnog novinarstva i niska profesionalnost.

Nedavni incidenti na severu Kosova, gde su novinarke iz BIRN Kosova bile suočene sa ozbiljnim bezbednosnim rizicima, naglašavaju potrebu za većom pažnjom prema sigurnosti novinara na Balkanu.

Solidarnost i saradnja među novinarima ključni su, prema njenom mišljenju, za zaštitu njihove bezbednosti i slobode izražavanja.

Uprkos svim izazovima, Tomović primećuje rast malih medija koji se posvećuju kvalitetnom izveštavanju u javnom interesu. Iako možda nisu još uvek široko prepoznati od strane publike, ovi mediji postaju sve uticajniji i doprinose raznolikosti medijskog pejzaža Balkana.

Dušica Tomović zaključuje razgovor s optimizmom, ističući svoje verovanje u budućnost novinarstva na Balkanu. Poziva na principijelno novinarstvo i postavljanje visokih profesionalnih standarda kao ključnih elemenata. Nadajući se da će nove generacije doneti svetliju budućnost za medijsku profesiju na Balkanu, Tomović poziva na veću solidarnost i zajednički rad novinara.

Comments

Pročitaj još