PS Saveta Evrope: Dijalog jedino rešenje za KiM

Foto Politika

Na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope održanoj danas, jedna od tačaka dnevnog reda bila je situacija na Kosovu i Metohiji. Zaključeno je da Beograd i Priština moraju što pre da se vrate dijalogu koji je jedini način da se dođe do rešenja.

Naziv tačke sednice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) koja se odnosi na KiM je “Situacija na severu Kosova posle nedavnog napada i neophodnost deeskalacije”.

Poslanica iz Srbije Biljana Pantić Pilja je na sednici istakla da Srbi na KiM žive u užasnim uslovima, trpe teror i da je 11 odsto njih napustilo KiM od dolaska Aljbina Kurtija na vlast. Postavila je pitanje toj instituciji da li podržava masovni egzodus jednog naroda.

Istakla je da za napade na Srbe i pokušaje ubistva koji su se dogodili početkom godine niko nije optužen:

“Srbi čekaju deset godina na formiranje ZSO. Opstanak Srba je međunarodna obaveza, kao i Briselski sporazum, ali (Aljbin) Kurti odbija da to uradi.”

Govoreći o nedavnim dešavanjima u selu Banjska, rekla je da je u njima ubijeno troje Srba, i to iz blizine kada su se predali.

“To je bila ubistvo. To sve treba da se ispita i da se izvrši istraga”, rekla je poslanica i naglasila da je mir u interesu Srbije i celog regiona.

Poslanica Elvira Kovač naglasila je da je dijalog Beograda i Prištine došao do tačke usijanja. Kako je rekla, Priština se služi raznim sredstvima da opstruiše taj proces.

“Mi smo ožalili sve žrtve u Banjskoj, ali tražimo detaljnu istragu”, navela je Kovač i dodala da Beograd vodi odgovornu politiku.

Poručila je i da je Srbija ozbiljan i odgovoran partner međunarodnoj zajednici.

Rešenje u implementaciji sporazuma

Većina poslanika je istakla da i u ovom sukobu ima ozbiljnih optužbi sa obe strane, da bi trebalo da se izvrši detaljna istraga, ali i da je rešenje svega ovoga implementacija sporazuma iz Brisela i Ohrida.

Poljski poslanik Aleksander Počiej rekao je da Priština mora da uspostavi ZSO i zaštiti manjine i njihova prava.

“Iza toga stojimo kao organizacija. Budućnost obe strane je u EU”, rekao je poljski poslanik.

Austrijski poslanik Rajnhold Lopatka rekao je da se svi slažu da treba da se zatvori trajna kriza u regionu.

“Odgovorni za napade na severu moraju da budu privedeni pravdi, a Srbija je obećala da će učestvovati u tome, što je pozitivno”, rekao je Lopatka.

Neki od govornika su tražili da se osudi Srbija, poput predstavnika Prištine, a neki, poput poslanika iz Albanije, okrivili su Srbiju za dešavanja na severu KiM.

Sednica je za danas završena, a nastavlja se sutra.

Comments

Pročitaj još