• Početna>
  • Vesti>

Na konkursu “Beskarjno plavo kolo”, u konkurenciji više od 200 radova, prva nagrada Jovani Dančetović učenici Srednje škole Zvečan

Foto Srpska književna zadruga

U sklopu akcije Povratak čitanju i ćirilici, Srpska književna zadruga je i ove godine organizovala literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji i rasejanju, pod nazivom “Beskrajno plavo kolo”, sa ciljem da širi ljubav prema knjizi i čitanju, kao i prema tradicionalnim, identitetskim vrednostima. Konkurs je raspisala Srpska književna zadruga jedna od najstarijih institucija knjige i kulture srpskog naroda.
Tema ovogodišnjeg konkursa bila je: Kosovska misao u pamćenju srpskog naroda. Učenici su mogli sami da izaberu formu svog rada – pesmu, priču, esej, dramski tekst……
Na Konkurs je pristiglo ukupno 205 radova  iz 110 škola, iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Hrvatske.
Svečano uručenje nagrada održano je 5. oktobra 2023. godine, u Svečanoj sali Srpske književne zadruge, kojem na žalost iz nekih razloga nije prisustvovala prvonagrađena Jovana Dančetović iz Zvečana.
Svečanost je otvorio dr Duško Babić, upravnik Srpske književne zadruge, dok je Odluku o nagradama pročitala prof. dr Marija Jeftimijević Mihajlović.

“Ovogodišnja tema konkursa kosovska misao u pamćenju srpsog naroda, nekako se ove godine više na žalost nego na sreću, nametnula sama i mi je praktično nismo ni birali, jer što god bi drugo pokušli da kandidujemo kao temu, nekako nam se tema Kosova nametala kao važnija i nešto što ne smemo da prećutimo. Tema je bila zahtevna i teška, pogotovo za učenike osnovnih škola, ali odziv je na našu veliku radost bio odličan. Deca su nas demantovala i njih preko 200 prijavljenih, pokazali da oni i te kako nose u sebi tu kosovsku misao i da o tome na svoj način imaju šta da kažu”, rekao je za Radio Mitrovica sever dr Duško Babić upravnik Srpske književne zadruge.

Babić je posebno istakao da je veliki odziv dece bio sa Kosova, njih preko 15, a da je pobednica u konkurenciji Srednjih škola devojčica iz Zvečana Jovana Dančetović.

“Ona je napisala prelep rad u kome je Kosovo posmatrala kao neki svoj unutrašnji duhovni prostor, a na to asocira i naslov rada “MOJE KOSOVO” pri čemu je u toj sintagmi značenjski akcenat na pridevskoj zamenici MOJE, dakle na nečemu što je neotuđivo, na nečemu što ona doživljava kao svoju porodicu, kao nešto svoje najbliže i najrođenije”, opisuje Babić ukratko nagrađeni literarni rad Dančetovićeve.

Babić je objasnio da se radovi dece sa Kosova i Metohije razlikuju od ostalih po posebnoj emociji koja je vidljiva, jer je ta tema njima nešto sa čime oni žive, sa čime se bude, idu u školu, žive u svojoj porodici, na ulici….Međutim on kaže da u prvi mah to ne može da primeti neko ko kasnije ne pogleda i uporedi.

” Na početku kad čitate radove, a svi su bili pod šiframa ne možete tako jasno to da definišete. Ali reći ću da ovaj književni konkurs ima jedan slojevit smisao. U duhu institucije koju predstavljamo i kojoj služimo, hteli smo da mladim ljudima skrenemo pažnju, da tu postoji jedna institucija koja u svom imenu ima reč “zadruga”( staro tradicionalno ime srpske porodice), i da afirmišemo sve one vrednosti koje smo nasledili od svojih predaka i kojima zadruga predano služi evo 13o godina. Tako je i nastala prva ideja da približimo zadrugu deci i decu zadruzi, pa tek onda druga, da otvorimo konkurs sa, svake godine drugom temom, koja je u krugu onoga što mi čuvamo i što negujemo, tradicionalnih vrednosti, jezika, pisma…”, objasnio je dr Duško Babić koji je bio i u svojstvu člana žirija.
Nagrade je uručio Dragan Lakićević, glavni urednik Srpske književne zadruge.

“Budući da je trebalo, od toliko radova izdvojiti one koji se razlikuju po kvalitetu, žiri nije imao tako jednostavan zadatak, ali kada su u pitanju prve nagrade tu zaista nije bilo nikakve dileme. Mi smo ime Jovane Dančetović i grad iz kojeg dolazi saznali tek pošto smo odlučili o nagradi i to nam je predstavljalo jedno posebno zadovoljstvo.

Rad Jovane Dančetović karakteriše jedna zrelost i autentičnost u pristupu doživljavanja Kosova, ne u kontekstu sadašnjeg trenutka, u kome se nalazimo svi, uključujući i nju koja to prilično proživljava, tako da nije bilo lako zaključiti da piše dete sa Kosova i Metohije. Ona je izdvojila nekakve pesničke slike i simbole koji nju karakterišu kao jednog možda budućeg književnika, a verujem da će joj nagrada biti dobar podsticaj za neki literarni put, kojim može da krene, jer je pokazala određenu zrelost a ne samo talenat i da može književnošću da se bavi”, rekla je za Radio Mitrovica sever prof. Marija Jeftimijević Mihajlović.

Ona je dodala da je bilo mnogo dobrih radova i da je bilo nepravedno izdvojiti samo šest, pa su odlučili da određen broj učenika odnosno radova pohvale.

Uz nagrađene, zbog velikog broja kvalitetnih radova, žiri je odlučio da pohvali i radove koji su se istakli a nisu ušli u izbor za nagradu. Tako da su se i među njima našla deca sa Kosova i Metohije. Između ostalih pohvaljen je rad Milene Jovanović , učenice Gimnazije Priština iz Lapljeg sela i Tamare Rašković, učenice OŠ”Jovan Cvijić” iz Zubinog Potoka.

Manifestaciju su upotpunili predavanje prof. dr Miloša Kovića – “Kosovski zavet u istoriji srpskog naroda” i muzička tačka koju je izvela Aleksandra Đorđević, otpevavši kosovske pesme.

Mi podsećamo da je žiri u sastavu dr Marija Jeftimijević Mihajlović, dr Valentina Vukmirović Stefanović, i dr Duško Babić, jednoglasno doneo odluku da:

Prva nagrada u kategoriji Srednjih škola u zemlji i regionu pripadne Jovani Dančetović učenici Srednje škole iz Zvečana. Njen mentor bila je Milena Milentijević nastavnica u istoimenoj školi.
Druga nagrada Ameli Ramčević iz Nove Varoši dok je treću nagradu dobio Luka Maksimović iz Beograda.

U kategoriji Osnovnih škola prva nagrada je pripala Milici Radulović iz Herceg Novog, druga Jovanu Glidžiću iz Niša a treća Stanku Vićanoviću iz Beograda.

Uz nagrađene, zbog velikog broja kvalitetnih radova žiri je odlučio da pohvali i radove koji su se istakli a nisu ušli u izbor za nagradu. Tako da su se i među njima našla deca sa Kosova i Metohije. Između ostalih pohvaljen je rad Milene Jovanović ,učenice Gimnazije Priština iz Lapljeg sela i Tamare Rašković, učenice OŠ”Jovan Cvijić” iz Zubinog Potoka.

Comments

Pročitaj još