• Početna>
  • Vesti>

U radionici KUD-a Kopaonik nastaju najlepše nošnje našeg naroda

Foto: Kosovo online

U radionici KUD ,,Kopaonik” iz Leposavića, već dvadeset godina, od njenog osnivanja, nastaju uspešne replike i prelepe rekonstrukcije srpske izvorne narodne nošnje sa prostora Kosova.

Nošnju sa puno ljubavi i umeća izrađuju tri žene, dok je dodatno po potrebi uposleno oko tridesetak žena, vezilja iz ruralnih sredina koje rade kod svojih kuća.

One navode da su su nošnje sa prostora Kosova i Metohije zahtevne, imaju različite motive, za čiju izradu treba uložiti mnogo rada i truda, a da najvše poteškoća imaju sa nabavkom adekvatnih materijala.

Stoga, kako ističu, uspešno sarađuju sa Muzejom iz Prištine u Beogradu i koji im rado pomaže, pa se sa njima konsultuju oko izrade svih motiva.

Da trud ovih vrednih žena nije uzaludan, pokazuju mnogobrojna priznanja kojima se radionica KUD ,,Kopaonik” iz Leposavića, s pravom ponosi.

Iz ove radionice izašle su i mnogobrojne nošnje za ostala društva širom Kosova i Centralne Srbije. Žene koje sa puno ljubavi i strpljenja, verno oslikavaju narodnu nošnju iz svih krajeva Srbije, posebno su ponosne na rad za Nacionalne ansamble ,,Kolo” i ,,Venac”, koji odećom i spletom igara čuvaju i širom sveta prikazuju lepote srpske tradicije i kulture.

Comments

Pročitaj još