• Početna>
  • Vesti>

Ristuća: Pojačanje Kfora uskoro stiže, samo političko rešenje donosi mir

Foto: Fejsbuk / KFOR

Odlazeći komandant Kfora Angelo Mikele Ristuća izjavio je danas da ta misija nastavlja svoju ulogu na terenu, s dodatnim trupama koje uskoro stižu.

Naveo je da samo političko rešenje donosi mir.

“To je razlog iz koga KFOR u potpunosti podržava i nastavlja da obezbeđuje neophodni bezbednosni okvir za dijalog koji EU olakšava u cilju normalizacije odnosa između Prištine i Beograda” naveo je” izjavio je Ristuća na konferenciji za medije u Prištini.

General, kome uskoro ističe mandat, procenjuje da je situacija na KiM sada mirnija, nego pre nekoliko nedelja i opisuje ovu godinu izazovnom u pogledu bezbednosne situacije.

“Situacija je postala složena za upravljanje zbog niza faktora: nepoverenja među stranama, dugotrajnih i nerešenih pitanja, toksične retorike i pristrasnih narativa”, rekao je general Ristuća.

“Ovo je bila veoma izazovna godina za nas. Kriza je zahtevala vojne i diplomatske napore da se stvori stabilnija situacija. Situacija se zakomplikovala zbog više faktora, nepoverenja među stranama, dugo nerešenih pitanja, toksičnih narativa tokom ovih nedelja, preduzeto je mnogo akcija. Dodatne trupe će nastaviti da dolaze od drugih saveznika”, rekao je Ristuća.

Ristuća podseća da je mandat KFOR-a jasan i ne uključuje aktivnosti iz oblasti reda i zakona.

“To ostaje ekskulzivno ovlašćenje Policije Kosova, sa kojom su EULEKS i KFOR razvili koordinaciju, ponašajući se kao prvi, drugi i treći odgovorni. U tom kontekstu, samo konstruktivni prilaz svih strana uz uzdržavanje od zapaljive i kontraproduktivne retorike može da pomogne da se stvore neophodni uslovi za trajnu sigurnost na Kosovu i širom regiona na korist svih zajednica i budućih generacija. Možete biti sigurni da će KFOR nastaviti da ispunjava svoju ulogu u podržavanju mira i stabilnosti na Kosovu i u širem regionu”, dodao je Ristuća.

Na Kosovu i Metohiji je trenutno stacionirano oko 3.400 vojnika u ovkiru misije Kfora, od kojih je 71 nemački vojnik.

Ristuća je 27. komandant na čelu NATO misije na Kosovu, a 13. italijanski general, koji je obavljao ovu dužnost.

Comments

Pročitaj još