• Početna>
  • Vesti>

Prvi kontingent od 200 britanskih vojnika stigao na Kosovo radi pojačanja misije KFOR-a

Foto: NATO (arhiva)

Prvi kontingent od 200 britanskih vojnika stigao je danas na Kosovo radi pojačanja misije KFOR-a na Kosovu.

Vojnici iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pridružuju se britanskom kontingentu od 400 vojnika koji se već nalazi na Kosovu. Rumunska vlada je u utorak (3. oktobra) saopštila da takođe šalje oko 100 dodatnih vojnika da podrže KFOR.

“Ovo raspoređivanje je razborit korak da se osigura da KFOR ima snage koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN-a za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu. Raspoređivanje je zasnovano na zahtevu NATO-ovog vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobreno od strane saveznika u Severnoatlantskom savetu” navodi se u saopštenju NATO-a.

Kako se navodi, do raspoređivanja dodatnih snaga došlo je nakon događaja na Kosovu 24. septembra i povećanih tenzija u regionu.

NATO vodi mirovnu operaciju na Kosovu od 1999. godine u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. KFOR se trenutno sastoji od preko 4.500 vojnika koje je doprinelo 27 NATO saveznika i partnera.

Comments

Pročitaj još