• Početna>
  • Vesti>

Petković sa šeficom UNMIK-a: Obezbediti veće prisustvo pripadnika Kfora i Euleksa

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na KiM (UNMIK) Karolin Zijade, sa kojom je razmotrio političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, u svetlu nedavnih, tragičnih događaja u selu Banjska, u opštini Zvečan, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da je Petković podsetio da je Beograd nebrojeno puta, više od godinu dana upozoravao međunarodnu zajednicu da svakodnevno nasilje i teror Aljbina Kurtija nad srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije, mogu dovesti do tragedije i nesagledivih posledica, što se, kako se navodi, u noći između 23. i 24. septembra, nažalost i dogodilo.

Petković je u razgovoru, istakao da se Baograd uvek dosledno zalagao za mir i stabilnost, iako Priština,  kako je rekao “uporno nastoji da fingiranim podacima i kampanjom laži okrivi Beograd za nedavne događaje u Banjskoj”. Dodaje da  srpskoj strani incidenti nisu bili potrebni, već da je sva odgovornost za  poslednja dešavanja na Prištini.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je na severu Kosova i Metohije potrebno obezbediti veće prisustvo pripadnika Kfora i Euleksa, što bi dovelo do veće bezbednosti srpskog naroda. Takođe, Petković je naglasio da je neophodno povlačenje Kosovske policije sa severa Kosova i Metohije, jer, kako je rekao, ona po Briselskom sporazumu nema šta da traži na severu i građani je vide isključivo kao okupacionu snagu, što se, kako se ističe, svakodnevno i pokazuje nasiljem i terorom koji sprovode.

Petković je ukazao i da su poslednji događaji nedvosmisleno pokazali da je Srbima na Kosovu i Metohiji neophodno omogućiti što hitnije formiranje Zajednice srpskih opština, kroz koju bi bila obezbeđena kolektivna i individualna prava srpskog naroda, kako je predviđeno Briselskim sporazumom, a što prištinske vlasti odbijaju da sprovedu, više od deset godina.

Na kraju razgovora, Petković je šefici UNMIK-a izneo očekivanja Beograda da će misija na čijem je čelu zauzeti balansiran i objektivan pristup u sagledavanju nedavnih tragičnih događaja i u njihovom prezentovanju u njenom narednom izveštaju. 

Sastanku je prisustvovala i predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita.

Comments

Pročitaj još