• Početna>
  • Vesti>

Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj

Foto: Radio Mitrovica sever, arhiva

“Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.

U razgovoru sa grupom novinara iz pojedinih redakcija koje na Kosovu izveštavaju na srpskom jeziku, ambasador Hovenijer je ponovio ranije izrečenu tvrdnju da je naoružana grupa bila “koordinisana i sofisticirana”.

“Znamo da je grupa individualaca unela sofisticirano vojno oružje, a mnogo ga je poreklom iz Srbije, sa namerom da preduzme akcije i operacije koje bi destabilizovale sever. Ne mogu da kažem šta su, gde i kada želeli da urade, ne razumemo to još uvek, ali da govorimo o onome što imamo. Ovi ljudi, čuli smo različite brojeve, negde oko tridesetak, možda malo više, etnički Srbi, koliko smo do sada mogli da razumemo, su iza sebe ostavili sofisticirano oružje koje sugeriše da ih je neka struktura, ili strukture, podržavala. Imali su trening, to je vrlo jasno na osnovu taktike koju su koristili i materijala koji su posedovali, da to nije došlo samo od strane pojedinca koji je otišao na javno tržište i kupio to. To je ono što razumemo. Milan Radoičić je u izjavi za javnost preko svog advokata jasno saopštio da je on organizovao ovo i učestvovao u ovome. To su sve stvari koje znamo, iako bih rekao da je činjenica da se pred srpskim pravosudnim organima izjasnio kao neko ko nije kriv zbunjujuća, imajući u vidu njegovu prethodnu izjavu”, rekao je on.

Ambasador je nagasio da SAD smatraju ono što se desilo zločinom.

“Mi to zovemo kriminalom. Rekao bih da je ubistvo policijskog službenika u većini pravosudnih sistema zločin. To je ono kako mi vidimo ovaj događaj. Takođe bih rekao da je unošenje vojne opreme sa namerom da se destabilizuje region takođe, verovatno, kriminalni poduhvat. Naravno, sud to treba da dokaže, ali to naša trenutna procena. Imajući sve ovo u vidu, mi još pokušavamo da razumemo delove svega. Rekao bih da ne verujemo da je pitanje odgovornosti zaključeno preuzimanjem odgovornosti u izjavi od strane gospodina Radoičića. Ono što je odgovarajuće za naše bezbednosne službe koje rade sa kosovskim bezbednosnim službama i drugim partnerima, jeste nastavak napora da razumemo šta se dogodilo. SAD su takođe bile jasne, oni koji su počinili ovo moraju biti smatrani odgovornim. Nastavićemo da radimo na razumevanju onoga što se dogodilo, ko je odgovoran i zašto i učiti sve što možemo da oni koji su odgovorni i odgovaraju za to”, dodao je.

Džefri Hovenijer je kazao da su SAD upoznate sa navodima da je oružje došlo iz Tuzle.

“Smatramo to zanimljivim i, naravno, očekujemo još informacija u vezi sa tim. Važno je da su vlasti u Srbiji sada počele da obraćaju pažnju na starateljstvo, na ono što bih nazvao “lanac starateljstva” nad tim materijalom. Bilo je materijala proizvedenog u Srbiji koji se nekako našao u oklopnom vozilu u Banjskoj i to je nešto što mora da se objasni i istraži. Ne mogu da potvrdim navode da je to stiglo odavde ili odande, iz Tuzle ili odakle god. Ima još posla koji treba da bude urađen. Što se posledica tiče, još uvek pokušavamo da bolje razumemo šta se dogodilo, ali je čvrst stav Vlade SAD da oni odgovorni za ovaj zločin, za ubistvo policijskog službenika i upotrebu sile prilikom preuzimanja verskog mesta, učestvovanje u smrtonosnoj razmeni vatre sa legitimnim policijskim i bezbednosnim struktukturama Kosova moraju snositi posledice. Aktivno ćemo učestvovati u tome da oni koji su odgovorni snose posledice”, ponovio je.

Ambasador Hovenijer smatra da je ostavka Milana Radoičića na mesto potpredsednika Srpske liste dobra stvar.

“Razumem da je gospodin Radoičić takođe odstupio sa svoje pozicije potpredsednika Srpske liste. Primetio bih da su, verujem, 2021. godine SAD označile gospodina Radoičića kroz proces Ministarstva finansija i nametnule sankcije protiv njega zbog naše zabrinutosti i procene u vezi sa njegovom povezanošću sa međunarodnim organizovanim kriminalom i krimininalnim činovima. On je već bio osoba sa kojom smo odbijali da imamo posla. Ne mislim da smo odbijali da sarađujemo sa partijom. Sada kada više nije u vođstu Srpske liste, to je dobra stvar iz neše perspektive. Smatrali smo da je neprikladno da bude u vrhu partije od trenutka u kome je označen od strane Ministarstva finansija SAD zbog njegovih veza sa međunarodnim organiozovanim kriminalom. Ali, ne bih rekao da njegovo ponašanje neophodno diskvalifikuje čitavu političku partiju”, naveo je on.

“Spremni da damo savet”

Džefri Hovenijer je rekao da će SAD pozdraviti sve što Kosovo uradi da bi unapredilo kredibilni i razumni predlog o Zajednici/Asocijaciji srpskih opština, “kao Kvinta i kao međunarodna zajednica”.

“Pitanje sa kim tačno Vlada Kosova radi na tom aranžmanu je, ja mislim, manje važno”, rekao je on upitan da prokomentariše izjavu predsednice Kosova Vjose Osmani u kojoj je navela da Kosova treba da radi sa SAD na formiranju ZSO.

“Uvek smo spremni da damo povratnu informaciju Vladi Kosova i to ostaje slučaj. Na kraju, to će biti deo dijaloga koji EU olakšava i to ne bi trebali da izgubimo iz vida. To je jedna od obaveza zaključena u dijalogu, još 2013. godine i nedavni Osnovni sporazum takođe uključuje stavku da sve prethodne obaveze moraju biti ispunjene. I prema tom sporazumu iz prethodnog perioda ove godine, to je obaveza koju Kosovo mora da ispuni. Tako da će sve to na kraju biti deo dijaloga koji EU olakšava. Ako Kosovo želi da se konsultuje sa nama ili drugima kako najbolje sprovesti nešto i učiniti da to funkcioniše, spremni smo da damo savet”, poručio je Hovenijer i rekao da ZSO treba da bude osnovana bez izvršnih ovlašćenja u skaldu sa Ustavom Kosova i odlukama Ustavnog suda.

Amabasador je poručio da građani moraju biti svesni da “postoje namere da se prošire lažne informacije ili obmane da bi se podržao određeni narativ ili politička pozicija” i konstatovao da je to “za duboko žaljenje”.

“Prvo, ljudi moraju da znaju koji su to kredibilni izvori informacija. Biti informisani konzument vesti znači znati koji će mediji verovatno plasirati činjenice, a koji će najverovatnije tražiti uticaje i mišljenja… Mislim da mnogi konzumenti vesti na srpskom na Kosovu znaju da postoje oni koji čine sve što mogu za nezavisno izveštavanje o događajima zasnovano na činjenicama i oni koji se definitivno trude da prezentuju narative. Ohrabrio bih ljude da budu promišljeni u vezi sa izvorima vesti i svakako da budu skeptični kozumenti kada prvi put ugledaju neku vest. Da provere da li je jedan izvor, ima li više izvora, kako razumeti vest i da odu na izvor koji će najverovatnije biti objektivan. Ne uzimajte zdravo za gotovo to što vam neko kaže, pronađite pravu vest”, rekao je Hovenijer.

Ambasador SAD u Prištini je više puta tokom razgovora ponovio da etnička zajednica Srba na Kosovu ima pravo da živi dostojanstveno i bezbedno, te da je pogrešno ukazivati da su svi Srbi na Kosovu odgovorni ili da snose krivicu za tragične događaje u Banjskoj. Prema njegovom mišljenu, neke od žrtava događaja od 24. septembra su upravo oni Srbi koji na severu “samo žele normalno da žive, dostojanstveno i bezbedno, da idu na posao, dođu kući i školuju svoju decu”.

On je govorio i o neophodnosti sprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova o povraćaju zemlje manastiru Visoki Dečani, kao i o procesu povratka uz navode da se to mora omogućiti “svima koji su zainteresovani”.

Comments

Pročitaj još