• Početna>
  • Vesti>

Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni za ulaz na Kosovo; zaustavljen protok ljudi i robe

Foto: Radio Mitrovica sever, Jarinje arhiva

Saobraćaj i za vozila i pešake preko prelaza Jarinje i Brnjak zatvoren je od 24. septembra za ulaz na Kosovo. Saobraćaj iz pravca Kosova se odvija nesmetano.

Građani sa kojima je Radio Kosovska Mitrovica razgovarao navode da zatvoreni prelazi utiču na funkcionisanje i odvijanje normalnog života.

“Ovo je veliki udarac za Srbe koji žive na severu Kosova i Metohije. Već mesecima je zabranjen uvoz srpske robe pa smo primorani da kupujemo šta nam se ponudi u radnjama, ali je bilo makar omogućeno kretanje preko administrativne linije za sve građane. Mislim da zavisimo i te kako od prelaska u centralnu Srbiju. Ne možemo da nabavimo lekove na recept, koji su skupi a i nema ih. Moja majka je dijabetičar, insulina nema već dva dana, biću primoran da se snađem”, kaže Tomislav iz Kosovske Mitrovice.

Situacija je skoro alarmantna i kada su u pitanju zdravstvene ustanove i Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, jer kako navode naši sagovornici, već nedostaju lekovi i medicinska oprema.

Pacijenti nisu u mogućnosti da odu po lekove koji im se propisuju na recept i koje mogu da podignu jedino u državnim apotekama na teritoriji Srbije.

Jedan od vlasnika privatnih apoteka u gradu Vojkan Laketić, rekao je za Radio Kosovska Mitrovica, da su zalihe lekova i medicinske opreme već pri kraju.

“Mi se na sve načine trudimo da nabavimo lekove od drugih proizvođača koji su adekvatna zamena, tu pre svega mislim na deficitarne, i na taj način bar malo popunimo asortiman i olakšamo pacijentima da dođu do redovne terapije”, rekao je Laketić.

Slične odgovore smo dobili i od zaposlenih u ostalim privatnim apotekama.

Direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek izjavio je novinarima na konferenciji za medije u KBC da se bolnica na severu Kosova suočava sa sada već veoma velikim problemima, te rekao da su prisutni dupli standardii i da u tome učestvije međunarodna zajednica.

” Mi smo obavestili sve da nema osnovnih lekova, da nestaje kiseonika i to namerno rade kako bi ovde došlo do humanitarne katastrofe. Stalno upozoravamo sve – Euleks i pripadnike Kfora. Kiseonik je neophodan za sve. Poslednja nabavka je bila u martu mesecu 2021. godine”, kaže Elek.

On je uputio apel “svim razumnim ljudima” da se obrati pažnja i da se uključe u rešavanje problema.

Međutim, jedna od Mitrovčanki kaže za naš program da sanitetskog materijala i lekova u KBC nije bilo ni pre najnovijeg zatvaranje, te da je kao pacijent morala da većinu medikamenata kupuje tokom bolničkog lečenja.

U trgovinama sve manje proizvoda srpskih proizvođača

U trgovinama je mnogo manje proizvoda odnosno sužen je asortiman pogotovu mlečnih prizvoda i mesnih prerađevina, a osnovni problem za građane predstavlja što osim rasta cena moraju da pribegavaju kupovini onoga što im se nudi.

“Šta da radim, više ne gledam ni cene, gledam da kupim ono što se nudi u radnjama. Nije svejedno da se naviknemo na proizvode iz Makedonije i Hrvatske koji mogu da se kupe u marketima na jugu, a sad i na severu, ali to je što je, moramo da se prilagodimo situaciji u kojoj smo se našli”, kaže Stanica.

Mnogi građani koji su se zatekli van Kosova nisu u mogućnosti da se vrate putem Merdara, zbog nerešenih problema sa ličnim dokumentima. Mnogi od vlasnika vozila sa registarskim tablicama gradova u centralnoj Srbiji, poseduju vozačke dozvole koje izdaje MUP za Kosovsku Mitrovicu, a koje na Merdaru policija ne priznaje.

Vlasti u Prištini i dalje se ne oglašavaju povodom ovog pitanja i nema naznaka kada će prelazi biti ortvoreni za ulaz na Kosovo.

Comments

Pročitaj još