• Početna>
  • Vesti>

Velika Britanija šalje još oko 200 vojnika u sastav Kfora

Foto: RTS

Velika Britanija će uputiti oko 200 dodatnih vojnika u sastav Kfora nakon povećanja tenzija u severnom delu KiM, saopštila je britanska vlada.

Nakon zahteva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobrenja Severnoatlantskog saveta, Velika Britanija će u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već na KiM u sklopu godišnje vežbe, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Jedinica britanske vojske dodeljena je komandantu snaga NATO-a na KiM na poseban zahtev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu američkog generala Krisa Kavolija, saopštila je britanska vlada.

To raspoređivanje, piše u saopštenju, svedoči o liderstvu i agilnosti Ministarstva odbrane Velike Britanije i obezbediće dodatnu snagu i stručnost NATO-a, kao deo nepokolebljive posvećenosti Britanije alijansi.

Admiral Toni Radakin, načelnik Štaba odbrane rekao je da raspoređivanje Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pokazuje odziv Oružanih snaga Velike Britanije i da Velika Britanija nastavlja da bude osnovni deo Alijanse, deleći vojnu ekspertizu i snagu.

„Širenje naše podrške Kforu naglašava našu nepokolebljivu posvećenost NATO-u i bezbednosti regiona Zapadnog Balkana“, istakao je Radakin.

Pod komandom NATO-a i radeći zajedno sa snagama drugih savezničkih država, snage Velike Britanije biće na raspolaganju za izvođenje operacija u skladu sa mandatom Kfora za očuvanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na KiM, ističe se u saopštenju.

„Snage Velike Britanije su preuzele ključnu ulogu u očuvanju mira i jačanju bezbednosti u regionu više od dve decenije, i zajedno sa svojim saveznicima nastavljaju da pokazuju kolektivnu snagu u suočavanju sa složenim pitanjima sa kojima se svet danas suočava“, zaključuje se u saopštenju.

NATO: I drugi saveznici će poslati dodatna pojačanja

Povodom saopštenja Velike Britanije, portparol NATO-a Dilan Vajt naveo je u saopštenju da će i drugi saveznici poslati dodatna pojačanja.

„Ovo je obazriv korak da se osigura da Kfor ima snagu i sposobnost koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN – da održi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na KiM“, naveo je Vajt.

Kfor će nastaviti da deluje nepristrasno radi osiguravanja bezbednosti na KiM i u regionu, istakao je portparol NATO-a.

„Pozivamo Beograd i Prištinu da se ponovo uključe u dijalog uz posredovanje EU, koji je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice“, naveo je Vajt i dodao da bi sve strane, takođe, trebalo da se uzdrže od zapaljive retorike, koja je kontraproduktivna i rizikuje da dodatno pogorša tenzije.

Comments

Pročitaj još