• Početna>
  • Vesti>

Mojsilović: Radoičić nije bio na obuci na Pasuljanskim livadama; Vučević: Ako dobije naredbu, Vojska Srbije će ući na KiM

Foto: RTS

Vojska Srbije nikada nije pogazila Rezoluciju 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, poručio je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević na pres konferenciji povodom dešavanja na KiM i optužbi na račun Beograda. Vojska će, ukoliko dobije naredbu da njene jedinice uđu na teritoriju KiM, kao deo Republike Srbije, takav zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspešno, istakao je Vučević i napomenuo da će Srbija učiniti sve da do toga ne dođe. Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović tvrdi da Milan Radoičić nije bio na vojnoj obuci na Pasuljanskim livadama.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević podsetio je na konferenciji za novinare da je Srbija ne samo prethodnih meseci i godina, a naročito od dolaska Kurtija na čelo administarcije u Prištini upozorila međunarodnu javnost na pritisak i šikaniranje i fizički progon srpskog naorda na KiM.

Bavićemo se samo činjenicama, rekao je ministar Vučević.

Saradnja Ministarstva odbrane sa Kforom je dobra i kontinuirana, teče u skladu sa Rezolucijom 1244 i u skladu sa Sporazumom iz Kumanova, svakdonevna je i traje godinama, rekao je Vučević i istakao da se saradnja VS i Kfora korektno odvijala.

Srbija smatra da je važno da Kfor ima što značajniju ulogu na KiM posebno u sredinama gde živi srpski živalj, rekao je Vučević..  

VS smatra da je korisno obezbediti veće prisustvo jedinica Kfora na KiM, pre svega u sredinama gde Srbi žive i da to bi popravilo bezbednost našeg naroda na KiM, rekao je Vučević.

Mojsilović: Radoičić nije bio na vojnoj obuci na Pasuljanskim livadama 

General Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije rekao je da Milan Radoičić nije učestvovao na obuci na Pasuljanskim livadama, nije ispalio nijedan metak i nijednu granatu, niti prisustvovao bilo kakvim aktivnostima.

“U par navrata prethodnih godina, pozivan je na vežbe, ali se na iste nije odazivao, a šta Radoičić radi na privatnom imanju, nije stvar Vojske Srbije”, istakao je Mojsilović.

Mojsilović se osvrnuo i na saopštenje iz Vašingtona i Brisela koje se, kako je rekao, odnosi na prekomerno angažovanje vojske Srbije u zahvatu administrativne linije.

“U navedenom saopštenju izražen je visok nivo zabrinutosti brojnim stanjem tehnike i ljudstva Vojske Srbije koja je angažovana u zahvatu administrativne linije i na pravcima koj iizvode sa teritroije Kosova i Metohije u centralni deo Republike Srbije”, istakao je Mojsilović.

Kaže da, u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta, nije bilo podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije, već isključivo pojačanog prisustva i angažovanja jedinica u kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije.

“Nakon izbijanja bezbednosne krize, Vojska Srbije, poštujući i sprovodeći naređenja, podigla je prisustvo u zahvatu kopnene zone bezbednosti. Već 25. septembra, 8.350 je bila brojna veličina angažovanih pripadnika, ne samo za obezbeđenje administrativne linije u kopnenoj zoni bezbednosti, već i u sastavima jedinica koje lociraju i razmeštene su blizu administrativne linije”, rekao je Mojsilović.

Kaže da, iz vojničkog ugla, smatra da su svi komentari na brojnu veličinu angažovanih snaga Vojske Srbije u poslednjih deset dana totalno nepotrebni.

Mojsilović: Vređaju intelekt optužbe da je planiran upad na KiM

Povodom izjave ministra unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjaja Svečlje da su prikupljeni navodni dokazi o tome da je Srbija pokušala da pripoji sever KiM, kao i da su se napadači dugo pripremali u vojnim bazama u Srbiji, Mojsilović je istakao da je Vojska Srbije ozbiljna i snažna organizacija koja ne trpi nikakve improvizacije niti laži.

“Što se tiče optužbi da smo obučavali teroriste, naglašavam da je Vojska Srbije ozbiljna, snažna organizacija koja ne trpi nikakve improvizacije niti laži. Vređaju intelekt optužbe da je Vojska Srbije planirala upad na Kosovo i Metohiju”, rekao je Mojsilović.

Naglasio je da sa vojničke tačke gledište deluje potpuno van operativne logike da 30 ljudi i angažovanih 4.500 pripadnika Vojske Srbije imaju tu snagu.

“Ja 37 godina nosim uniformu i smatram sebe za čoveka koji ima određeno vojničko iskustvo. Ako mene pitate, i 14.000 pripadnika je malo za tako složen zadatak”, rekao je Mojsilović.

“Nije bilo podizanja borbene gotovosti, već isključivo pojačanog prisustva.”


Mojsilović se osvrnuo i na saopštenje iz Vašingtona i Brisela koje se, kako je rekao, odnosi na prekomerno angažovanje Vojske Srbije u zahvatu administrativne linije.

“U navedenom saopštenju izražen je visok nivo zabrinutosti brojnim stanjem tehnike i ljudstva Vojske Srbije koja je angažovana u zahvatu administrativne linije i na pravcima koji izvode sa teritorije Kosova i Metohije u centralni deo Republike Srbije”, istakao je Mojsilović.

Kaže da, u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta, nije bilo podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije, već isključivo pojačanog prisustva i angažovanja jedinica u kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije.

“Nakon izbijanja bezbednosne krize, Vojska Srbije, poštujući i sprovodeći naređenja, podigla je prisustvo u zahvatu Kopnene zone bezbednosti. Već 25. septembra, 8.350 je bila brojna veličina angažovanih pripadnika, ne samo za obezbeđenje administrativne linije u Kopnenoj zoni bezbednosti, već i u sastavima jedinica koje lociraju i razmeštene su blizu administrativne linije”, rekao je Mojsilović.

Kaže da, iz vojničkog ugla, smatra da su svi komentari na brojnu veličinu angažovanih snaga Vojske Srbije u poslednjih deset dana totalno nepotrebni.

Vučević: Otkud Albancima srpsko oružje

Ministar Vučević odbacio je optužbe prištinskih vlasti da je Srbija obučavala i naoružavala Srbe na Kosovu i Metohiji.

“Kao dokaz Kurtiju služi ili koristi navodno zaplenjeno naoružanje i vojna oprema koju su prikazali prethodnih dana, ukazujući da je to naoružanje i vojna oprema proizvedena u Srbiji, odnosno u našoj namenskoj industriji”, naveo je Vučević.

Prikazao je nekoliko fotografija na kojima kosovska policija nosi oružje koje je proizvedeno u Srbiji i upitao prištinske vlasti da li je po toj logici naša zemlja naoružavala i obučavala i kosovsku policiju.

“Pitam Kurtija i njegovog saizvršioca, šta će sa tim što kosovska policija koristi naše naoružanje. Naše puške koriste njihove specijalne jedinice. Na fotografijama su njihovi specijalci sa puškama koji su proizvedeni u Srbiji, njih sigurno nismo naoružavali. Otkud Albancima srpsko oružje”, rekao je Vučević, navodeći kao primer pušku M-70.

Dodao je da, ne ulazeći u to čije naoružanje i vojna oprema je prikazana od strane kosovske policije, da isto naoružanje ili vojna oprema može da se nađe na prostoru bivše Jugoslavije svuda, te da je potpuna glupost tvrditi da je to dokaz da Srbija učestvuje u nečemu što neko naziva terorističkim radnjama.

“Terorizam je etničko čišćenje Kosova od Srba – to je terorizam.. Svakodnevno hapšenje, upucavanje, privođenje, maltretiranje, pretresi bolnica, obdaništa, škola, nedozvoljavanje Euleksu da učestvuje u radnjama za koje su ovlašćeni da učestvuju”, naveo je on.

Vučević je ponovio da Srbija apsolutno nema problem u saradnji sa Kforom i Euleksom i da nema ništa protiv toga da imaju više pripadnika i da rasporede dodatne jedinice na teritorijama na kojima žive Srbi, kao i na čitavoj teritoriji KiM.

Dodao je da aktivnosti koje sprovodi srpska strana ne izlaze iz okvira važećih pravnih akata Srbije i da se ne radi ništa tajno i skriveno.

“Komuniciramo sa Kforom, poštujemo međunarodno javno pravo i pravne sporazume. Dakle, bilo kakva naša akcija će biti najavljena, vrlo jasna, vidljiva i uočljiva”, istakao je ministar odbrane.

Kako kaže, sada se očekuje odgovor na pitanje šta se tačno desilo 24. septembra na Kosovu i Metohiji.

“Očekujemo da će i naši organi moći da učestvuju u svemu, kako, kako bi istina ugledala svetlost dana”, zaključio je Vučević.

Comments

Pročitaj još