• Početna>
  • Vesti>

Stano: EU će donositi odluke kada se završi istraga o događajima na KiM

Foto: Tanjug

EU će sačekati da se završi istraga u vezi sa nedavnim događajima na severu KiM, pre nego što donese bilo kakve odluke ili zaključke, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

“Za nas je važno da se istraga sprovede i završi. Kada, na osnovu istrage, budemo imali punu i jasnu sliku o tome šta se desilo, ko iza toga stoji i ko je odgovoran, onda ćemo doneti neophodne odluke ili zaključke”, rekao je Stano na konferenciji za novinare.

On je, na pitanje da prokomentariše snimak koji je objavila vlada u Prištini, rekao da je u ovoj fazi važno da se pojasne sve činjenice i sve okolnosti događaja i da se odgovorni privedu pravdi, ali je naglasio da EU neće donositi preuranjene zaključke “na osnovu jednog snimka, nečega što je negde objavljeno”.

“Istraga mora u potpusnosti da se sprovede i da se u potpunosti završi da bi EU imala jasnu sliku o tome šta se desilo i ko je odgovoran. Onda možemo da govorimo o posledicama”, poručio je Stano.

On je dodao da je, nezavisno od “ovog tragičnog događaja”, uvek postojala potreba za hitnim sazivanjem sastanka na visokom nivou i nastavkom dijaloga.

“Ima mnogo razloga, nezavisno od onoga što se dogodilo u nedelju, za nastavkom dijaloga u interesu Kosova i Srbije i naroda Kosova i Srbije”, rekao je Stano.

Stano je podvukao da EU ne donosi preuranjene zaključke i ne zauzima političke stavove pre nego što dobije odgovarajuću procenu situacije i kompletnu sliku o tome šta se dogodilo.

“Imamo situaciju da je teroristički napad izvršen na severu. Kosovska policija to istražuje, misija Euleksa pomaže kao drugi bezbednosni odgovor, na osnovu potreba i zahteva kosovske policije”, dodao je Stano i ponovio da će EU doneti odluke o daljim koracima na osnovu rezultata istrage.

Stano nije želeo da komentariše sastanak Komiteta za politiku i bezbednost EU koji je održan povodom događaja na KiM, niti navode da su države članice tražile da se preduzmu mere protiv Srbije. On je rekao da nije ovlašćen da govori o sastancima ovog komiteta i istakao da je reč o radnim sastancima u okviru Saveta EU i istakao da je taj sastanak tokom jučerašnje konferencije za novinare pomenuo kao ilustraciju aktivnosti koje su u toku na nivou EU, a koje su u vezi sa ovom situacijom.

“Ako postoji odluka koju treba da donesu države članice, to će biti urađeno na odgovarajućem nivou i biće objavljeno”, poručio je Stano i dodao da se nastavlja angažovanje država članica kako bi se videlo kako se može ostvariti napredak i rešiti ova situacija.

On je dodao da, kada je reč o eventualnim merama, EU je jasno stavila od znanja da se mere mogu primeniti i na Srbiju.

“Kada države članice odluče da je vreme da se primene, one će biti primenjene. Odluka država članica je da kažu koje mere će biti uvedene i iz kog razloga, ali nismo još u toj poziciji da objavimo bilo šta posebno u ovoj fazi”, napomenuo je Stano.

On je dodao da kada je reč o gradonačelnicima u četiri opštine na severu KIM i mogućnosti održavanja novih izbora, stav EU je jasno iznet poslednji put u saopštenju od prošle nedelje.

“Nemamo šta da dodamo u ovoj fazi van onoga što je EU jasno formuisala u vezi sa ovim izborima i što je EU prenela partnerima, kako u saopštenju, ali i češće i odlučnije tokom interakcija sa njima za pregovaračkim stolom ili u sobi za pregovore. Ali ne u medijima ili javnosti. Mi tako ne radimo stvari kada želimo da rešimo probleme”, poručio je Stano.

Comments

Pročitaj još