• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Lomljenje prozora u Lipljanu, odjek je nasilja na severu KiM

Foto: Kancelarija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je povodom štete koja je sinoć naneta OŠ “Braća Aksić” u Lipljanu da je reč o refleksiji događaja sa severa KiM.

“Talas nasilja koje sprovodi Aljbin Kurti na severu Kosova i Metohije svoje tragove i odjeke ima i u srpskim sredinama južno od Ibra, gde je sinoć oko 22.30 kamenovana srpska Osnovna škola “Braća Aksić” u Lipljanu” navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije podsećaju da ovu obrazovnu ustanovu pohađa oko 50 đaka srpske nacionalnosti i dodaju da pojedini roditelji danas iz straha za njihovu bezbednost, nisu dozvolili mališanima da dođu u školu.

“Meštani su više nego zabrinuti zbog napada na ovu školu i novih incidenata koje albanski ekstremisti mogu da sprovedu osokoljeni agresivnom retorikom i politikom Prištine. Kancelarija za KiM će preko svojih predstavnika na terenu sanirati nastalu materijalnu štetu, ali je neophodno veće prisustvo međunarodnih misija u srpskim sredinama kako bi se izbegli i predupredili bilo kakvi incidenti i Srbi osetili bezbednije” ističe se u tekstu.

Iz Kancelarije skreću pažnju na to da nijedan incident ne sme da se zanemari niti posmatra izolovano, jer dodatno može dovesti do eskalacije situacije na terenu, na šta su, kako se navodi na kraju saopštenja, do sada više puta upozoravali.

Comments

Pročitaj još