• Početna>
  • Vesti>

Derek Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Tragični gubitak života naglašava hitnu potrebu za vraćanjem mira i povratkom dijalogu

Foto: Tanjug

Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o poslednjim dešavanjima na severu Kosova. Američki diplomata je pozvao obe strane da se vrate dijalogu i da rade na deeskalaciji.

Šole je na platformi “X” objavio da je u razgovoru sa Vučićem ukazao da je neophodno izbegavati akcije koje bi dovele do porasta tenzija.

“Razgovarao sam sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o važnosti trenutne deeskalacije na severu Kosova i izbegavanju akcija koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije. Tragični gubitak života naglašava hitnu potrebu za vraćanjem mira i povratkom u dijalog koji vodi EU”, poručio je Šole.

Šole se oglasio i nakon razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, i tom prilikom osudio nasilje nad Kosovskom policijom.

“Razgovarao sam sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem nakon gnusnog napada u nedelju na Kosovu. Snažno sam osudio nasilje nad Kosovskom policijom, izrazio saučešće povodom gubitka narednika Afrima Bunjakua. Obe strane moraju da se vrate dijalogu koji vodi EU i da sprovedu ohridske obaveze”, napisao je Šole.

Comments

Pročitaj još