• Početna>
  • Vesti>

Tribina „Srpski jezik na Kosovu i Metohiji- perspektive, ugroženost, zaštita“sutra u Gračanici

Foto DNKM

Dom kulture „Gračanica“ i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) organizuje tribinu na temu: „Srpski jezik na Kosovu i Metohiji: perspektive, ugroženost, zaštita“ koja će biti održana sutra u 12 časova povodom obeležavanja Evropskog dana jezika.

Novinari srpskih redakcija često ističu problem upotrebe maternjeg jezika i on predstavlja oblik ugrožavanja medijskih sloboda. Brojni apeli, protesti i osude ovakvih postupaka uglavnom ne daju nikakve rezultate. U širem kontekstu, građani i oni koji govore srpski jezik se sreću sa brojnim problemima i oblicima diskriminacije. Iako je srpski jezik službeni i u zvaničnoj upotrebi na Kosovu i Metohiji, Zakon o upotrebi jezika, prema brojnim izveštajima, krše centralne i lokalne institucije, kao i različite organizacije i službe, uključujući policiju i sudstvo.

Učesnici tribine doc. dr Isidora Komadina, predavač na Katedri za ruski jezik na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, predsednica Društva novinara Kosova i Metohije Ivana Vanovac, zamenik Ombudsmana u Prištini dr Srđan Sentić i novinarka Jelena Marković, moderator programa, odgovaraće na pitanja o upotrebi srpskog jezika, njegovom položaju, primeni zakonske regulative i odnosa institucija o poštovanju Zakona o upotrebi jezika na Kosovu i Metohiji.

Evropski dan jezika obeležava se svake godine i ustanovio ga je Savet Evrope 2001. godine. Za cilj ima informisanje javnosti o značaju učenja jezika, kao i povećanje stepena višejezičnosti i međusobnog sporazumevanja.

Comments

Pročitaj još