• Početna>
  • Vesti>

Kosovska policija: Ubijen policajac u Banjskoj, dvoje povređeno; Kurti i Osmani optužili Beograd

Foto: Kosovska policija

Jedan policajac ubijen je, a dva su ranjena u selu Banjska u opštini Zvečan, saopštila je Kosovska policija.

Iz policije navode da im je put prethodno blokiran, da su napadnuti iz različitog oružja, a da se pucnjava nastavila.

„Prilikom obavljanja policijskih poslova, danas oko 02:34, jedinica za brzu intervenciju granične policije primetila je da su na ulazu u selo Bajnsko dva teška kamiona (bez registarskih oznaka) postavljena na most i ulaz u ovo selo preko mosta nije bio moguć, pošto je blokiran. Jedinice reda Policijske stanice Zvečan, po dobijanju obaveštenja, reagovale su na slučaj i krenule sa tri jedinice u pravcu lokacije i čim su stigle u blizinu mesta gde je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor gde je sa nekih položaja pucano od različitih ljudi iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i šok, pištolje, pri čemu su usled hitaca upucana dva policajca“.

„Jedinice policije iz samoodbrane reagovale su na napad i uspele da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje streljanih kolega. Povređeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gde je lekar konstatovao smrt jednog od teško povređenih policajaca, dok su druga dva službenika, jedan ranjen, a drugi povređen“, navodi se u saopštenju.

Oni su van životne opasnosti.

„Na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice koje su s vremena na vreme napadnute vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa“ – navode iz KP-a.

Kurti: Napadnuta policija, jedan policajac poginuo

Premijer Aljbin Kurti saopštio je putem Fejsbuka da je noćas oko 3 časa posle ponoći u selu Banjska u Leposaviću, napadnuta Kosovska policija, pri čemu je jedan policajac poginuo, a drugi povređen, objavila je Koha, preneo je portal Kosovo onlajn.

Poginuli policajac (A.B), prema ovim navodima imao je čin vodnika, a povređeni je pripadnik granične policije i van životne je opasnosti.

U svojoj reakciji na društvenim mrežama, oko 7 časova, naveo je da se pucnjava iz vatrenog oružja nastavila.

Kako saznajemo sporadično se pucalo do oko 8 časova.

Kurti je ocenio da su „napadači profesionalci sa maskama i naoružani teškim naoružanjem“, optužio je direktno Beograd.

Osmani kao i Kurti optužuju Beograd

Kosovska poredsednica Vjosa Osmani se takođe oglasila. I ona je iznela optužbe na račun Srbije, navevši da su napad „planirale, orkestrirale i izvršile srpske kriminalne grupe“, te da se radi o napadu na red i mir na severu zemlje“ i da je to „napad na Kosovo“:

„Ovi napadi još jednom dokazuju destabilizujuću moć kriminalnih grupa koje organizuje Srbija, a koje već duže vreme, kao što je dokazano napadima na pripadnike KFOR-a, novinare i građane, imaju za cilj da destabilizuju Kosovo i region“.

Ona je navela da se radi o „otvorenoj agresiji Srbije na Kosovo“, te da očekuje da će njihovi saveznici „podržati Kosovo u nastojanju da uspostavi red i red i sačuva suverenitet u svakom delu Republike Kosovo“.

Izrazila je saučešće porodici ubijenog policajca, uveravajući ih da će „počinioci ovih terorističkih akata neće moći da izbegnu pravdu“.

„Pozivam sve građane, institucije i političke subjekte da ostanu jedinstveni u ovom trenutku kada Srbija otvoreno osporava teritorijalni integritet, bezbednost i suverenitet naše Republike. Kao predsednik Republike, imam puno poverenje u naše momke i devojke iz Kosovske policije“ – zaključila je.

Comments

Pročitaj još