• Početna>
  • Vesti>

Borelj osudio napad na policiju:”Nevini životi su ugroženi, napadi moraju odmah prestati”

Foto: Tanjug

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj najoštrije je osudio napad na pripadnike Kosovske policije i naglasio da sve činjenice o ovom incidentu moraju da se utvrde i da se odgovorni privedu pravdi.

“Najoštrije osuđujem užasan napad naoružane bande na pripadnike kosovske policije u Banjskoj na severu Kosova, u kojem je jedan policajac mrtav, a dva povređena. Sve činjenice o napadu moraju biti utvrđene. Odgovorni počinioci moraju se suočiti sa pravdom. Više nevinih života ugroženo je u sukobima koji su u toku u okolini manastira Banjska. Ovi napadi moraju odmah prestati” navedeno je u Boreljovoj izjavi koja je medijima dostavljena iz Kancelarije EU na Kosovu.

U saopštenju, Borelj dodaje da je EULEKS, kao druga instanca za bezbednosni odgovor, na terenu i u bliskom kontaktu sa vlastima i KFOR-om.

“EU i njene države članice više puta pozivaju sve aktere da rade na deeskalaciji situacije na severu Kosova” stoji u saopštenju.

Kosovska policija saopštila je jutros da je jedan policajac ubijen je, a da su dva ranjena u selu Banjska u opštini Zvečan, u napadu koji se dogodio noćas u 2 i 34.

Iz policije navode da je put najpre blokiran kamionima bez registarskih oznaka, a da je na policiju koja je pristigla otvorena vatra iz različitog oružja.

Nakon prispeća povređenih u bolnicu u južnom delu Mitrovice, lekari su kod jednog policajca konstatovali smrt, a dvojici je ukazana pomoć, nakon čega im se stanje stabilizovalo.

U međuvremenu, prema informacijama policije,sukob pripadnika Kosovske policije i napadača je nastavljen, a jedan napadač je ubijen.

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni za saobraćaj, potvrđeno je iz policije.

Jedinice specijalne policije i sada su stacionirane na Balabanu, na skretanju ka Banjskoj. I dalje je put blokiran. Pripadnici specijalne jedinice raspoređeni su i na teritoriji opštine Leposavić, javljaju slušaoci Radija Kosovska Mitrovica, a u Kosovskoj Mitrovici jedno vozilo i par policajaca naoružanih dugim cevima, stacionirani su na raskrsnici preko puta skretanja ka Sudu i Policijskoj stanici.

Comments

Pročitaj još