• Početna>
  • Vesti>

Dom kulture “Gračanica”: Projekcija dokumentarnog filma “Mudrosti trauma”

Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“,organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u Velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.

“U filmu „Mudrosti traume“ putujemo zajedno sa lekarom, autorom istoimenog bestselera i dobitnika „Ordena Kanade“ dr Gaborom Mateom da bismo istražili zašto se zapadno društvo suočava sa povećanim brojem psihičkih poremećaja i hroničnih bolesti”, saopšteno je iz Doma kulture.

“Ovo je filmsko putovanje sa čovekom koji je svoj život posvetio razumevanju veze između bolesti, zavisnosti, traume i društva u kom živimo. U ovom filmu, trauma je predstavljena kao nevidljiva sila koja u velikoj meri utiče na naše živote. Ona oblikuje način na koji živimo, način na koji volimo i način na koji shvatamo svet oko nas. Dr Mate nam daje novu viziju: društvo informisano o traumi u kom roditelji, nastavnici, lekari i društvo u celini nisu fokusirani na potiskivanje simptoma i osuđivanje, već žele da razumeju izvore iz kojih u ranjenoj ljudskoj duši izviru zabrinjavajuća ponašanja i bolesti. On nam ukazuje na put individualnog i kolektivnog isceljenja.”

„Trauma nije ono što vam se dešava. Trauma je ono što se dešava u vama, kao rezultat onoga kroz šta prolazite”, smatra dr Gabor Mate.

Dom kulture „Gračanica“ se ovom projekcijom pridružuje akciji prikazivanja ovog filma, koji je do sada prikazan u 24 grada i šest zemalja regiona.

Comments

Pročitaj još