• Početna>
  • Vesti>

Hil: SAD nemaju puno detalja o jučerašnjim hapšenjima Srba na KiM

Foto: Tanjug

Ambasador SAD-a u Beogradu Kristofer Hil rekao je danas da Sjedinjene Američke Države ne znaju puno detalja o jučerašnjem hapšenju trojice Srba sa KiM.

“Rečeno je da su povezana sa zločinima koji su se navodno dogodili pre trideset godina”, rekao je Hil Tanjugu.

Istakao je da će drugima ostaviti da zaključe zašto su hapšenja usledila neposredno nakon neuspešne runde dijaloga u Briselu i tokom trajanja Generalne Sednice Ujedinjenih Nacija.

“Verujem da je ovo moguće rešiti brzo i želeo bih da se više razgovara o kooperaciji, a manje o hapšenjima”, zaključio je Hil.

Istakao je i da SAD ne razumeju kako zabrana uvoza robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju, koju je uvela vlast u Prištini, može da pomogne ukupnoj situaciji u odnosima između Beograda i Prištine.

“Što se tiče Kosova i zabrane uvoza (srpskih) proizvoda zaista to ne razumem. Znam da moje kolege u ambasadi u Prištini rade puno kako bi se to pitanje rešilo. Meni jednostavno nije jasno kako te mere zabrane mogu pomoći”, rekao je Hil za Tanjug tokom obilaska fabrike Bambi u Požarevcu.

Dodao je da je sada najvažnije smiriti tenzije i povećati nivo saradnje.

“Ono što je potrebno videti u ovoj regiji jugoistpočne Evrope je veći nivo saradnje, tolerancije, zajednički rad kako bi ostvarili oblike saradnje koji će trajati”, naveo je Hil.

Comments

Pročitaj još