• Početna>
  • Vesti>

Eskobar: Priština da promeni pristup “uzmi ili ostavi”

Foto: Cropix/ Goran Mehkek

Vreme je za novi pristup partnera unutar dijaloga Beograda i Prištine, poručio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar.

Gabrijel Eskobar, u razgovoru za Glas Amerike, precizirao je da, nakon još jednog kraha u razgovorima Beograda i Prištine, pristup treba da menja strana koja, kako je naznačio, deluje po principu – uzmi ili ostavi.

“Konkretno mislim na kosovsku vladu. Jasno im je šta su njihove obaveze. I mislim da je izjava Borelja bila veoma jasna. Srbiju nastavljamo da ohrabrujemo da bude konstruktivna i strpljiva. Od nje nastavljamo da tražimo da ne čini ništa što doprinosi destabilizaciji Kosova. Moramo da nastavimo da radimo na dijalogu. Nema alternative za region – osim evropskih integracija”, rekao je Eskobar u intervjuu Glasu Amerike.

Dodao je da ne prihvata kritike na račun angažmana posrednika u razgovorima, diplomate Miroslava Lajčaka.

“Lajčak uživa puno poverenje Evropske unije i Sjedinjenih Država. Posle kraha razgovora, 27 država članica Evropske unije javno je Lajčaku uputilo podršku. Dakle, to je nešto sa čime će on (Kurti, prim.nov.) morati da se nosi. Lajčak i dijalog neće nestati. Neće zemlja od milion i po stanovnika ubediti transatlantsku zajednicu sa 700.000.000 ljudi da promeni taktiku”, rekao je Eskobar dodavši da je potreban pragmatičniji pristup kosovske vlade.

Ukazao je da su ga uznemirile informacije da se Lajčak našao na meti napada na društvenim mrežama.

“Tražio sam od predsednice Osmani i premijera Kurtija da ih osude. Ne kažem da dolaze iz redova kosovske vlade, ali potrebno jasno istaći da su neprihvatljivi napadi lične prirode na specijalnog izaslanika”, precizirao je Eskobar.

Comments

Pročitaj još