• Početna>
  • Vesti>

Stano: EU jasno rekla šta očekuje, na Beogradu i Prištini da se postaraju da dođe do napretka

Foto: EU

Države članice EU jasno su stavile do znanja šta očekuju od Beograda i Prištine, izjavio je portparol Evropske unije Peter Stano i poručio da je na dvema stranama da se postaraju da dođe do napretka u procesu dijaloga.

Peter Stano je na konferenciji za medije, na pitanje da li je predlog EU za primenu postignutih sporazuma konačan ili može doći do njegovih izmena, rekao da se svi odgovori nalaze u juče objavljenom saopštenju 27 država članica EU.

“Države članice su bile jasne o tome šta očekuju da obe strane, one su veoma jasno ukazale koji je način za napredak i šta očekuju od obe strane”, rekao je Stano.

Poručio je da je na Beogradu i Prištini da se postaraju i ulože najveće napore za napredak.

Stano je naglasio da neće govoriti detaljnije o tome jer se pregovori ne vode u javnosti, već uz posredovanje EU kako bi se olakšao dijalog i pomoglo Beogradu i Prištini da dođu do neophodnih kompromisa za normalizaciju odnosa.

Ponovio je da su očekivanja EU jasno formulisana u juče objavljenom saopštenju 27 država članica.

“Namera EU je da vodi dijalog tamo gde mu je mesto, a mesto mu je za pregovaračkim stolom, a ne u javnosti ili u medijima”, rekao je Stano.

Na insistiranje novinara da kaže da li je reč o konačnom predlogu EU ili se on može menjati, Stano je ponovio da Beograd i Priština dobro znaju šta se od njih očekuje da urade kako bi napredovali u dijalogu o normalizaciji odnosa i na putu ka EU.

“Ova dva procesa su povezana”, naglasio je Stano.

EU je juče pozvala Beograd i Prištinu da ispune obaveze koje proizilaze iz sporazuma o normalizaciji odnosa i naglasila da rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova.

EU je podsetila i na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu KiM kako bi se smanjile napetosti, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Savet ministara spoljnih poslova EU je takođe izrazio zabrinutost zbog izostanka napretka na prošlonedeljnom sastanku strana u Briselu.

Comments

Pročitaj još