• Početna>
  • Vesti>

Počinje zasedanje Generalne skupštine UN, Vučić na važnim sastancima o KiM

Foto: Shutterstock / Lev Radin

U Njujorku počinje 78. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojem će se okupiti više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, među njima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tokom boravka u Njujorku, predsednik Srbije imaće važne sastanke na kojima će, kako se očekuje, glavna tema biti situacija na Kosovu i Metohiji i Briselski dijalog. Vučić će se u četvrtak obratiti učesnicima zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Višednevnu posetu Njujorku, gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, predsednik Srbije započeo je na prijemu koji je organizovao nemački kancelar Olaf Šolc povodom 50. godišnjice članstva Nemačke u Ujedinjenim nacijama.

Tom prilikom sastao se i sa predsednikom Švajcarske konfederacije Alanom Berseom.

Predsednik tokom dana učestvuje na otvaranju generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a prisustvuje i prijemu koji tim povodom organizuje Generalni sekretar svetske organizacije Antonio Guteres.

Imaće važne sastanke tokom narednih dana na kojima će, kako se očekuje, glavna tema biti situacija na Kosovu i Metohiji i dijalog Beograda i Prištine nakon neuspele runde pregovora koja je održana prošle nedelje u Briselu.

Predsednik će imati odvojene susrete sa Generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Guteresom, kao i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Takođe će prisustvovati i neformalnom ručku koji za lidere Zapadnog Balkana organizuje šef evropske diplomatije Žozep Borelj, a prisustvovaće i tradicionalnom prijemu koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden sa prvom damom za svetske lidere koji su okupljeni na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsednik će takođe imati važne bilateralne susrete.

Razgovaraće sa predsednicima Južne Koreje, Demokratske Republike Kongo, sa predsednicima Surinama i drugih zemalja Afrike i Azije. Mnoge od njih nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Inače, jedan od glavnih govornika i predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, obratiće se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija već prvog dana, na otvaranju Generalne debate, i odmah nakon toga odlazi u Vašington, gde će razgovarati sa američkim predsednikom Bajdenom i članovima američkog Kongresa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u četvrtak i sastaće se takođe i sa potpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem.

Comments

Pročitaj još