• Početna>
  • Vesti>

Mojsilović i Ristuča: Saradnja VS i Kfora u funkciji smanjenja napetosti na terenu i prevencije eskalacije

Foto: Ministarstvo odbrane

Profesionalna saradnja Vojske Srbije i Kfora na svim nivoima u prethodnom periodu bila je u funkciji smanjenja napetosti na terenu i prevencije eskalacije krize, istaknuto je na sastanku načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Kfora general-majora Anđela Mikelea Ristuče.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović primio je danas u oproštajnu posetu aktuelnog komandanta Kfora general-majora Anđela Mikelea Ristuču, koji će dužnost komandanta međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji predati sledećeg meseca.

Na sastanku u Generalštabu bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i rezultatima saradnje Vojske Srbije i Kfora za vreme mandata generala Ristuče, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Uz ocenu da je situacija u Pokrajini i dalje nestabilna, istaknuto je da je profesionalna saradnja Vojske Srbije i Kfora na svim nivoima u prethodnom periodu bila u funkciji smanjenja napetosti na terenu i prevencije eskalacije krize.

General Mojsilović je italijanskom generalu na kraju sastanka zahvalio na korektnoj saradnji i ličnom zalaganju za uspostavljanje bezbednog okruženja na Kosovu i Metohiji, i poželeo mu uspeh na novim dužnostima.

Ristuča: Kfor i NATO u potpunosti podržavaju dijalog

Na konferenciji u hotelu “Hilton” u Beogradu, Ristuča je poručio da Kfor i NATO u potpunosti podržavaju dijalog pod vođstvom Evropske unije i SAD, koji za cilj ima normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i istakao da samo politička rešenja mogu da donesu mir i stabilnost u regionu.

“Nemili događaji koji su se dogodili (na severu KiM), posebno oni 29. maja, pokazali su da je takvo političko rešenje neophodno”, rekao je Ristuča.

Naglasio je da se zbog serije takvih događaja, koji su ugrozili sigurnost na KiM, Kfor nalazi u stanju permanentnog kriznog menadžmenta.

“Svaki put kada neka kriza izbije, potreban je vojni i diplomatski trud kako bi se ponovo uspostavila mirna i izbalansirana situacija”, rekao je Ristuča.

Dodao je da je Kfor najveća i najduža NATO vođena misija koja funkcioniše pod mandatom UN, a bazirana na osnovu rezolucije UN 1244 iz 1999. godine, kako bi se garantovali mir, zaštita i sigurno okruženje za sve ljude koji žive na KiM.

Comments

Pročitaj još