• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista pozvala KFOR i Euleks da bude na oprezu i preduzme preventivne mere kako se Kurtijeve pretnje ne bi obistinile

Foto: Srpska lista

Srpska lista saopštila je danas da kako su naveli “antisrpski režim Aljbina Kurtija” ne može da bude prikriven “gomilom laži” koja se u Prištini izgovara.

“Gomila izgovorenih neistina u Prištini od strane Aljbina Kurtija ne može da prikrije antisrpski karakter njegovog režima. Ovo nije priča, već činjenica koju dokazuju aktivnosti njegovog režima, parapolicijskih jedinica i lažnih gradonačelnika koje se sprovode protiv Srba na Kosovu i Metohiji, a posebno na severu u poslednjih nekoliko meseci” navodi se u tekstu.

Iz SL navode da je odluka Srpske liste i svih građana da napuste kosovske institucije na severu Kosova i Metohije, doneta apsolutno samostalno i da je ona “posledica zuluma koje je režim Aljbina Kurtija kontinuirano sprovodio sa ciljem progona srpskog naroda”.

“Srbi su napustili institucije i nisu želeli da učestvuju na lažnim izborima jer nisu mogli da trpe da neko upucava nedužne građane, da parapolicijske specijalne jedinice prebijaju i maltretiraju srpski narod, otimaju srpsku zemlju i prave ilegalne baze militarizujući sever Kosova i Metohije, zato što je uz brutalnu silu hapsio nedužne Srbe, a neke i dan danas drži u pritvoru bez ijednog dokaza o krivici, zato što su Srbima ukunili pravo glasa i zabranile održavanje srpskih izbora i referenduma, zato što su onemogućile lečenja i vakcinaciju srpskog naroda, oduzimali lekove i sanitetski materijal te pretili hapšenjem lekarima i zdravstvenim radnicima, zato što su svojom retorikom podsticali etnički motivisane napade na Srbe, njihovu imovinu i Srpsku Pravoslavnu Crkvu, zato što se nijedan napad na Srbe nije rešio, a napadači dobili zasluženu kaznu, zato što se ne poštuje odluka o vraćanju zemlje Manastiru Visoki Dečani, zato što se do danas ne poštuju potpisani sporazumi iz Brisela, posebno po pitanju formiranja Zajednice Srpskih Opština, ali i poštovanja sporazuma o pravosuđu, policiji, katastru, diplomama itd” stoji u saopštenju.

U tekstu saopštenja se dalje navodi da “sve laži koje je izrekao Aljbin Kurti ne mogu da zamagle istinu koje su svesni svi naši građani koji svakoga dana trpe njegov zulum, a čega su sve više svesni i predstavnici međunarodne zajednice čiji pripadnici na terenu svakodnevno uočavaju da Kurti jedno priča a drugo radi. Govori o demokratiji i vladavini prava a sprovodi autokratiju i gazi sve pravne akte. Pa i danas umesto da deeskalira situaciju, on nastavlja preko svojih poslušnika da podiže tenzije i ugrožava krhki mir kako bi prikrio fijasko svoje politike među svojim glasačima, a preko leđa srpskog naroda”.

Iz SL poručuju Kurtiju da je srpski narod razumeo njegove pretnje upućene iz Brisela, i da su, kako se dodaje svesni da je samo pokazao svoje pravo lice.

“Ali zato pozivamo KFOR i Euleks da bude na oprezu i preduzme preventivne mere kako se ove pretnje ne bi obistinile i ne bi dozvolilo da Kurti stvori još jedan sukob na tlu Evrope” zaključuje se u saopštenju Srpske Liste.

Comments

Pročitaj još