• Početna>
  • Vesti>

Dačić u Njujorku imao niz sastanaka i prisustvovao Samitu o održivom razvoju

Foto: Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić započeo je posetu Njujorku sastankom sa šefovima diplomatije sa Zapadnog Balkana, a prisustvovao je i otvaranju Samita o ciljevima održivog razvoja.

Radnom doručku čiji je domaćin bio ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani, pored Dačića prisustvovali su šefovi diplomatija Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Albanije, Hrvatske, Slovenije kao i predstavnik privremenih institucija u Prištini.

Dačić je u Njujorku kao član delegacije koju na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predvodi predsednik Aleksandar Vučić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova se već susreo sa ministrima spoljnih poslova Kipra, Nepala, Jermenije, Burkina Faso. Samit su otvorili generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Denis Frensis uoči otvaranja generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

Šef srpske diplomatije boraviće ove nedelje u Njujorku, gde će na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN učestvovati i istupati na događajima koji će okupiti brojne svetske lidere, sa ciljem predstavljanja stavova Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja.

Dačić će učestvovati i na pripremnom ministarskom sastanku za Samit o budućnosti i Samitu o klimatskim ambicijama. Na marginama generalne debate biće održan niz pratećih događaja i sastanaka regionalnih inicijativa na kojima je takođe predviđeno učešće prvog potpredsednika Vlade Srbije, od kojih su najznačajniji ministarski sastanci Centralno-evropske inicijative i Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Učešće na generalnoj debati i nizu drugih pratećih skupova u UN biće prilika za realizaciju brojnih bilateralnih susreta šefa srpske diplomatije sa visokim zvaničnicima država članica UN, koji će biti iskorišćeni za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i promociju naših ključnih spoljnopolitičkih interesa, posebno u kontekstu pitanja KiM.

Planirani su susreti sa zvaničnicima i predstavnicima UN, kao prilika da se još jednom istakne značaj koji Srbija pridaje ovoj najvećoj svetskoj međunarodnoj organizaciji, posebno kada je reč o zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Comments

Pročitaj još