• Početna>
  • Vesti>

Napadi na Srbe glavna tema za Beograd pred dijalog sa Prištinom – šta će biti na stolu u Briselu

Foto: Tanjug

Tema razgovora u Briselu, gde će se sa evropskim posrednicima u četvratak sastati predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinski institucija Aljbin Kurti, biće primena Sporazuma ka putu normalizacije, kao i ostala aktuelna pitanja odnosa Beograda i Prištine, saopštili su iz Evropske unije. I dok premijerka Ana Brnabić očekuje teške razgovore, predsednik najavljuje da će kao glavnu temu nametnuti napade na Srbe na Kosmetu.

Na poslednjem sastanku u Briselu, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti nisu seli za isti sto. Uoči nove runde dijaloga administracija iz sedišta Evropske unije najavljuje trojni sastanak i u šturom saopštenju navodi: “Na sastanku će biti reči o primeni Sporazuma ka putu normalizacije, kao i o aktuelnim pitanjima.”

O aktuelnim pitanjima, Kurti je telefonom razgovarao sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom. Osim što se zahvalio na, kaže, kontinuiranoj podršci SAD, spreman je da se aktivno angažuje na sastanku u četvrtak.

“Razgovarali smo o potrebi da se osigura nesmetana i brza implementacija Osnovnog sporazuma i njegovog Aneksa”, rekao je Kurti.

Mir za Srbe na Kosmetu – ključna tema za Beograd

Da se osigura mir za Srbe na Kosmetu – biće ključna tema za Beograd, potvrđuje predsednik. O novim napadima na njih već je, kaže, razgovarao sa posrednikom u dijalogu.

“Sve što mogu da kažem je da sam već razgovarao sa Miroslavom Lajčakom i ukazao na taj problem. Nastaviću to da radim”, poručio je Vučić.

Teške razgovore dve delegacije, bez dileme, očekuje predsednica Vlade Ana Brnabić. Do tada sumira:

“Uskoro ulazimo u kraj, samu završnicu 2023. godine. I dalje nemamo Briselski sporazum, i dalje nemamo ZSO. Priština, ne samo da nema nikakvu nameru da to implemetira, već Aljbin Kurti ne želi da izgovori te dve reči, Briselski sporazum, za njega to ne postoji, i međunarodna zajednica to nastavlja da toleriše. Mi smo dobili uveravanja da će to biti u januaru, da će biti u februaru, da će insistirati na formiranju ZSO. Da vas podsetim da smo čuli od međunarodne zajednice da, ukoliko to ne želi Aljbin Kurti, da će to oni sami osnovati, u skladu sa Briselskim sporazumom. Ni to nismo videli, videli smo sasvim suprotno, dodatnu eskalaciju”, ukazuje premijerka.

Upućeni ne očekuju pomake

Ni oni koji prate situaciju na terenu ne očekuju rezultate od najavljenih razgovora, kao ni skorije pomake u odnosima Beograda i Prištine.

Predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže da je sever Kosova institucionalno okupiran Kurtijevim specijalcima, gradonačelnicima i institucijama, koji vrše teror nad Srbima.

“Kakva je to deeskalacija situacije na severu KiM, kada 50 specijalaca upada u fabriku ‘Lola‘ u Zubinom Potoku?”, ukazao je Odalović.

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka ocenjuje da se ne vidi nijedan korak ka smirivanju tenzija.

“Naprotiv, sva ova pitanja, od eksproprijacije zemljišta, preko nelegalnih gradonačelnika, do problema lekova, transporta i svega ostalog – ostaju, i nema uopšte želje da se ona dubinski i trajno reše”, smatra Surlić.

Sankcije EU za sada bez rezultata

Rešenje za sada već četvoromesečnu krizu nisu donele ni kaznene mere EU. Od 1. jula, Priština je isključena sa pojedinih međunarodnih skupova, iz radnih tela, obustavljene su posete.

Iako su postavljene crvene linije, analitičari ocenjuju – ne postoji spremnost za ozbiljnije sankcije prema vlastima u Prištini.

Comments

Pročitaj još