• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista povodom paljenja povratničke kuće u Vučitrnu: Euleks i KFOR da pojačaju prisustvo u srpskim sredinama

Srpska lista je saopštila povodom incidenta u Novom Selu Mađunskom, u opštini Vučitrn, u kome je izgorela povratnička kuća porodice Janačković, da se radi o podmetnutom požaru.

“Ovaj gnusni napad na časnu porodicu Janačković je delo ekstremista koji ne prihvataju odluku ove porodice da ne napusti svoju rodnu grudu i ne prodaju svoje imanje. U pitanju je porodična kuća koju je porodica Janačkovića dva puta obnavljala i podizala iz pepela i koja je bila skoro spremna za useljenje pre nego je juče ponovo zapaljena. U društvu koje režim u Prištini reklamira kao najdemokratskije napadi na Srbe su svakodnevica i govore upravo suprotno od onoga što Kurti i ostali predstavljaju međunarodnoj javnosti” navodi se u saopštenju.

Iz Srpske liste podsećaju da ovakvi događaji iz prošlosti nisu imali sudski epilog, pa izražavaju bojazan da će tako biti i sa ovim slučajem.

“Realna je opasnost da kao i u prethodna dva slučaja i ovaj, treći, nikada ne dobije sudski epilog, a počinioci ostanu nepoznati, što je poražavajuća činjenica. U to ime zahtevamo od međunarodne zajednice da uloži maksimalne napore i izvrši pritisak na kosovsku policiju da prestane da skriva napadače na srpski narod i srpsku imovinu, te da odgovorne pronađe i kazni. Euleks i KFOR moraju pojačati svoje prisustvo u srpskim sredinama i obezbediti mir i sigurnost za sve građane, jer je to njihova obaveza koja proizilazi iz mandata koji su dobili rezolucijom SB UN 12 44” stoji u tekstu.

Comments

Pročitaj još