• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Pripreme za sledeći sastanak u Briselu idu punom parom

Foto: Radio Mitrovica sever

Pripreme za sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou koji će biti održan 14. septembra idu punom parom, saopštio je specijalni izaslanik Evrospke unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Lajčak je u nedeljnom pregledu aktivnosti na njegovom Fejsbuk nalogu napisao da su protekli dani doneli niz značajnih diplomatskih susreta.

“U Briselu sam se sastao sa kofasilitatorima Evropskog parlamenta u procesu parlamentarnog dijaloga sa Narodnom skupištinom Srbije, poslanikom u Evropskom parlamentu Matjažom Nemecom i bivšim poslanikom u Evropskom parlamentu Knutom Flekenštajnom”, naveo je Lajčak.

Podsetio je na sastanak sa komandatnom KFOR-a geleral-majorom Angelom Mikele Ristućom.

“Bilo je dobro razmeniti beleške o dešavanjima na terenu i podeliti naše procene o potencijalnim izvorima budućih tenzija. Zahvalan sam na vitalnom radu KFOR-a u izgradnji bezbednog okruženja na Kosovu”.

Normalizacija odnosa bila je tema i Lajčakovog susreta sa glavnim pregovaračem Prištine i zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem.

“Takođe sam se sastao sa Arturom Lorkovskim, direktorom Energetske zajednice, kako bih istražio potencijalne oblasti saradnje i govorio o energiji u okviru dijaloga. Svojom jedinstvenom stručnošću Energetska zajednica je doprinela Energetskoj mapi puta koju smo usvojili u junu prošle godine”, napisao je Lajčak.

Tokom protekle nedelje Lajčak se sastao i političkom direktorkom u ministarstvu inostranih poslova Tjorvenom Belman i glavnim savetnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku nemačkog kancelara Jensom Plotnerom.

“Fokusirali smo se na trenutno stanje i potencijalne iritacije u dijalogu, podelili naša očekivanja od sastanka na visokom nivou i izradili strategiju daljeg puta. Posvećenost i snažna podrška Nemačke i dalje su od neprocenljive vrednosti”.

Po povratku u Brisel, Lajčak se sastao sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Lordom Stjuartom Pičom i s njim razgovarao o nedavnim dešavanjima u regionu.

“Uvek je cenjena ocena Lorda Piča o bezbednosnoj sitauciji kao iskusnog stručnjaka u toj oblasti. Pripreme za sastanaka u okviru dijaloga uz posredstvo Evropske unije na visokom nivou 14. septembra idu punom parom i radimo na pozitivnim rezultatima”, zaključio je specijalni izaslanik.

Comments

Pročitaj još