• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Zapaljena povratnička kuća Janačkovića u opštini Vučitrn

Foto: Kancelarija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je juče u opštini Vučitrn, u mestu Novo Selo Mađunsko, zapaljena povratnička kuća domaćina Ranka Janačkovića.

“Ovo srpsko selo potpuno je popaljeno 1999. godine i odatle su svi Srbi proterani. Porodica Janačković koja se iselila u Prilužje uspela je da na svojoj dedovini dobije povratničku kuću, ali je ona po drugi put zapaljena ubrzo nakon gradnje. Jučerašnji požar treći je put kako se ovoj čestitoj porodici, koja ne želi da proda svoje imanje Albancima, pali kuća u koju su želeli da se vrate” kažu iz Kancelarije.

Iz Kancelarije izražavaju sumnju da iza požara stoji namera “ekstremista” da nasiljem proteraju srpski narod.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju i predsednik Privremenog organa u kontaktu su sa porodicom Janačković koja broji sedam članova i u dogovoru s njima pomoći ćemo im da stanu na noge i da zajedno pronađemo najoptimalniji vid pomoći. Takođe, zahtevamo od međunarodne zajednice da osigura bezbednost porodici Janačković i da atak na njih ne bude samo puka crtica u njihovim izveštajima već da najozbiljnije shvate svu teskobu i nedaće s kojima se ova, ali i ostale pre svega srpske povratničke porodice suočavaju i da se konkretno angažuju da im osiguraju opstanak” stoji u saopštenju.

Iz Kancelarije podsećaju da je početkom jula zapaljena i povratnička kuća Svetislava Jozića u selu Veriće u opštini Istok.

“To sve govori o planskom i sistematskom napadu albanskih ekstremista na srpske povratnike, koji su i dan danas najosetljivija, najugroženija i najranjivija kategorija. Takav odnos podstaknut je antisrpskom retorikom i politikom koju vode vlasti privremenih institucija u Prištini, a politika nekažnjavanja samo je vetar u leđa ekstremistima da istraju u svojim namerama” zaključuje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još