• Početna>
  • Vesti>

Petković: Tok i rezultate dijaloga Beograda i Prištine određuje pre svega formiranje Zajednice srpskih opština na način dogovoren u Briselu

Foto: Tanjug

Da li će proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine biti nastavljen zavisi isključivo od Aljbina Kurtija, koji mesecima, kako svojim političkim delovanjem, tako i nasiljem i terorom na terenu blokira primenu dosadašnjih sporazuma i upinje se da radi sve suprotno od normalizacije pa svakodnevno poseže za eskalacijom političko-bezbednosne situacije na terenu, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Tok i rezultate dijaloga Beograda i Prištine određuje pre svega formiranje Zajednice srpskih opština na način dogovoren u Briselu, a na koju Srbi sa Kosova i Metohije čekaju više od 10 godina ali se Kurti pravi nevešt pa na sve načine pokušava da izbegne čak i pominjanje te obaveze” ističe Petković.

Zato će ga Beograd uvek na to podsećati i insistirati na formiranju ZSO jer će samo tako Srbi moći da ostvare svoja kolektivna prava na ovim prostorima, dodaje Petković.

Prema njegovim rečima, Srbija je u međunarodnoj zajednici prepoznata kao kredibilan partner u izgradnji mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što je, između ostalog, dokazala mudrim i uzdržanim odgovorima na, kako je naveo, Kurtijevu ratnohuškačku politiku i pokušaje potčinjavanja srpskih opština na severu Kosova i Metohije.

“Kurtijeve želje o nekakvim sankcijama protiv Srbije završiće se u skladu sa poslovicom: ko drugome jamu kopa, sam u nju pada. Svim međunarodnim sagovornicima, uključujući i one koji su u prošlosti bili najsnažniji politički sponzori Prištine, jasno je sa koje strane preti opasnost i ko svakodnevno proizvodi nove eskalacije koje nas udaljavaju i od normalizacije i od mira” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Comments

Pročitaj još