• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Priština pokazuje da njihovoj sili nema granica; narod će se suprotstavljati mirno

Foto: Tanjug, print screen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u svom današnjem obraćanju javnosti, a povodom predstojećih pregovora u Briselu na visokom nivou, da se problemi nagomilavaju.

Dan pošto je Jens Stoltenberg rekao da očekuje značajne konsultacije od strane Prištine kada se radi o pitanjima koja mogu da utiču na bezbednost, albanski policajci su upali u fabriku u Zubinom Potoku da pokažu da njihovoj sili nema granica i da mogu da čine šta hoće, istakako je Vučić.

Od dolaska Kurtija na vlast, naveo je predsednik, zabeležen je 401 napad na Srbe, uključujući 15 napada na srpsku decu.

Kurtijev režim ne bavi se ničim drugim osim maltretiranjem Srba

Vučić je rekao da je bilo razgovara sa predstavnicima Srba da prihvate i održavanje izbora na KiM, ali ono oko čega nema kompromisa da napuste svoju zemlju.

“Pokušali su i juče pre nego što su pritisnuti dd SAD i EU da uvedu svoje policajce, da ih izguraju. Svakoga dana režim Kurtija ne bavi se ničim drugim nego maltretiranjem Srba”, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, trudimo se da naš odgovor bude umeren, ali i snažan da naš narod na KiM može da razume koja je poruka njihove države. Napomenuo je da su nama ruke poprilično vezane.

“Iseljavanje institucija će se verovatno nastaviti, ali naš narod će gledati kako tome da se suprotstave na miran način”, kaže Vučić i ističe da u sporazumima koji su potpisani nisu predviđene baze za smeštaj policije na Severu KiM.

“Kurti ne želi razumna rešenja, ne brine koliko će narod na Kosovu da živi gore”

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da odavno ne veruje da Aljbin Kurti želi razumna rešenja ili racionalan pristup.

Naš cilj, ističe predsednik, jeste da naš narod bude zaštićen, ali da srpska ekonomija ide napred, dok Kurti takvih briga nema i ne brine koliko će narod na Kosovu da živi gore.

“Zalihama na KiM se bliži kraj”

Vučić je upozorio da zalihe na KiM počinju da nedostaju i da će moliti predstavnike međunarodne zajednice da se dostave lekovi u zdravstvene ustanove na KiM.

“Hrana i druge potrepštine počinju da nedostaju i bliži se kraj zalihama“, istakao je predsednik.

Poručio je da će Srbija dati sve od sebe da čuva mir, ali da će uvek biti čvrsto uz svoj narod.

U partijama vlasti postoji raspoloženje za izbore, važno da prođu razgovori o KiM i sednica SB UN

Povodom zahteva dela opozicije da se održe vanredni parlamentarni izbori, kaže da je razgovarao sa predstavnicima političkih partija vlasti i da postoji raspoloženje da se izađe u susret “predstavnicima bivšeg režima”.

“Ostaju tehnički detalji kako i u kojem trenutku da se to izvede”, dodaje Vučić.

Međutim, ističe da je važno da prođu razgovori o KiM i sednica SB UN.

Održaće, dodaje, zajedničke sastanke sa predstavnicima vlasti da ih zamoli da uzmu u obzir sve “zahteve i pretnje predstavnika bivšeg režima”, i da u skladu sa tim donese odluku.

Važno je za demokratiju u Srbiji, naglašava, da smo spremni da poštujemo prava manjine.

“Penzionerima od 25. novembra do 5. decembra po 20.000 dinara”

Predsednik je najavio da će se milion i 600.000 penzionera obradovati jer ih između najavljenih povećanja penzija očekuje od 25. novembra do 5. decembra po 20.000 dinara.

“Došao sam da saopštim nekoliko dobrih vesti. Imamo povoljnije stanje u budžetu.  Verujem da ćemo doći do stope rast BDP-a većem od 2,5 odsto, što će omogućiti stopu javnog duga od 51 odsto, da po tom broju budemo najbolji u zemljama EU”.

Predsednik je pozdravio i odluku o minimalnoj ceni rada.

Od srede u prodavnicama proizvodi sa oznakom “bolja cena”

Predsednik Vučić najavio je da će od srede pojedini proizvodi u prodavnicama u Srbiji biti označeni oznakom “bolja cena“.

“To ćete videti od srede u našim prodavnicama, u svim lancima. To je 20 proizvoda, među njima su neki od osnovnih proizvoda“, rekao je Vučić.

Ukazao je da hleb u Srbiji ima ubedljivo najnižu cenu u Evropi.

“Ne postoji niko u regionu ko ima cenu blizu naše, postoje neki koji imaju tri puta veću cenu nego što imamo mi”, dodao je Vučić.

Comments

Pročitaj još